NU: 50% korting in de webshop van Corners!
Corners-jaaroverzicht2018-Israel

7 feestdagen in Israël die je mee wilt maken

Na een tijd in Israël te hebben gewoond deel ik mijn 7 favoriete feesten en feestdagen in Israël. Bijzondere feesten die je zeker een keer mee wilt maken, ongeacht jouw achtergrond of religie.

Het Jodendom kent redelijk wat feestdagen. “Ons volk heeft weer eens iets of iemand overleeft, en dat moeten we natuurlijk vieren”, grappen veel Israëlische vrienden als ik vraag waar de zoveelste feestdag precies om draait. En aangezien Israël een Joodse staat is worden al die feestdagen dus gevierd. Veel feestdagen zijn zelfs nationale feestdagen. Overigens hebben veel feestdagen een religieuze achtergrond, maar zijn veel Israëliërs helemaal niet religieus. De meeste feestdagen in Israël draaien vooral om bezinning en om samenzijn met familie en vrienden.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Extra tip: op veel feestdagen in Israël kunnen banken, winkels en restaurants gesloten zijn. Houd hier dus rekening mee als je een reis naar Israël plant en bekijk van tevoren welke feestdagen er in jouw vakantie vallen.

Vieringen en feestdagen in Israël: welke wil je niet missen?

1. Verkleden, glitter en straatfeesten: Poerim

Laten we beginnen met een van de leukste feestdagen in Israël: Poerim. Poerim is het voorjaarsfeest van de Joden. Ik vertelde toch al dat het Jodendom steeds een feestdag heeft als ze iets in de geschiedenis overleven? Het Poerim verhaal draait om het overleven van het plan van de Jodenhater Haman.

Het verhaal gaat als volgt. In de vijfde eeuw voor Christus was er een Perzische koning: Ahasveros, de Bijbelse naam voor Xerxes I. Hij trouwde met een joodse vrouw genaamd Esther. Haman is een van de ministers aan het hof van Ahasveros en wil het Joodse volk uitroeien. De koning geeft hiervoor toestemming, maar door de invloed van Esther op haar man wordt dit plan uiteindelijk niet uitgevoerd. Integendeel: Haman krijgt de doodstraf en de doemsdag voor de Joden verandert in een feestdag.

Wat is er tijdens Poerim in Israël te doen?

Poerim heeft veel weg van carnaval. Mensen gaan een paar dagen lang verkleed door de straten in de meeste steden. Heel tof om te zien hoe creatief sommige mensen tijdens Poerim zijn! Zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem zul je veel straatfeesten vinden. In Tel Aviv zul je je prima vermaken op Rothschild Boulevard, in Jeruzalem vind je de leukste straatfeesten in de wijk Nachlaot. Daarnaast worden er veel feesten gehouden in clubs, restaurants en hotels. Zorg dat je op tijd kaarten koopt als je hiernaartoe wilt gaan.

Tijdens Poerim zul je trouwens veel driehoekige koekjes in bakkerijen zien liggen, de zogenoemde Hamansoren. Dit zijn koekjes gevuld met een chocolade- of dadelpasta, eventueel met maanzaad. Bovendien wordt er tijdens Poerim veel alcohol gedronken – zelfs door de orthodoxe joden. Er is zelfs een gezegde: je zult drinken totdat je het verschil tussen jouw vijand (verwijzend naar Haman) en vriend (Esther) niet meer weet.

Wanneer kan ik Poerim in Israël vieren?

Let op: in de Joodse kalender begint een feestdag tijdens de zonsondergang van de dag vóór de feestdag. In 2021 is Poerim van 27 tot en met 28 februari, maar zijn er vanaf 26 februari ‘s avonds dus al vieringen en feestjes.

Poerim 2022: woensdag 16 tot en met vrijdag 18 maart
Poerim 2023: maandag 6 tot en met woensdag 8 maart
Poerim 2024: zaterdag 23 tot en met maandag 25 maart
Poerim 2025: donderdag 13 tot en met zaterdag 15 maart

Lees ook: 9x inspiratie voor Israëlische muziek

Feestdagen-Israël
Feestdagen-Israël
Feestdagen-Israël

2. Een heel land staat even stil: Yom Hazikaron

Yom Hazikaron is de herdenkingsdag voor alle mensen die zijn gestorven door terreur of als soldaat, sinds de stichting van de staat Israël in 1948. Andere landen kennen natuurlijk ook herdenkingsdagen, maar ik ken geen enkele herdenking die zó sterk is als Yom Hazikaron. Iedereen in Israël is namelijk wel iemand verloren aan oorlogen of terreur. Na Yom Hazikaron volgt altijd de Onafhankelijkheidsdag van Israël, Yom Ha’atzmauth. Dit is overigens geen toeval. Door deze twee dagen na elkaar te vieren is er een duidelijke boodschap: de staat Israël bestaat doordat mensen hun leven hebben gegeven om dit te realiseren.

Wat is er tijdens Yom Hazikaron in Israël te doen?

De eerste dag wordt er om 8 uur ’s avonds herdacht. Om de herdenking in te luiden gaat er een alarm af. ’s Ochtends om 11 uur gaan de sirenes opnieuw af, om nogmaals te herdenken. Binnen een paar seconden zul je zien hoe iedereen zijn of haar werkzaamheden stillegt en zijn ogen sluit. Waar je ook bent: dit is bijzonder om mee te maken. Als het ongemakkelijk voelt hoef je natuurlijk niet mee te doen met de herdenking, maar zorg er alsjeblieft voor dat je stil bent. Letterlijk iedereen neemt de tijd om te herdenken. Een van de meest bijzondere plekken om dit te zien vind ik de snelweg rondom Tel Aviv, bijvoorbeeld bij het treinstation Tel Aviv HaHagana of het viaduct bij LaGuardia Interchange. Mensen stoppen hun auto, stappen uit en voor een korte tijd is het doodstil op een plek die normaal gesproken zo lawaaierig is.

Wanneer kan ik Yom Hazikaron in Israël meemaken?

Yom Hazikaron 2022: dinsdag 3 tot en met woensdag 4 mei
Yom Hazikaron 2023: maandag 24 tot en met dinsdag 25 april
Yom Hazikaron 2024: zondag 12 tot en met maandag 13 mei

Extra tip: kun je er niet bij zijn om Yom Hazikaron mee te maken? Dezelfde soort herdenking met sirenes wordt ook gehouden tijdens Yom Hashoah, oftewel de Herdenkingsdag van de Holocaust.

3. Het feest voor de kaasliefhebbers: Sjavoeot

Sjavoeot is het Wekenfeest en wordt zeven weken na de Joodse feestdag Pesach gevierd. In eerste instantie werden tijdens Sjavoeot de eerste oogsten als offer aan God gegeven door de Joden. Daarnaast is het een herdenking van het moment dat de joden zich aan de voet van de Sinaïberg verzamelden en de Thora – met de 10 Geboden – ontvingen.

Wat is er tijdens Sjavoeot in Israël te doen?

Als je de mogelijkheid hebt zou ik zeker Sjavoeot bij een Israëlische familie thuis vieren. De huizen zijn altijd prachtig versierd met bloemen tijdens Sjavoeot. Daarnaast draait Sjavoeot vooral om het eten van melkproducten. En dan met name héél veel kaas. Tijdens Sjavoeot bij een van mijn Israëlische vrienden werden er meer dan 25 kaassoorten op tafel gezet! Als je tijdens Sjavoeot naar een synagoge gaat zullen er verschillende lange lezingen worden gehouden. Tijdens Sjavoeot staat leren namelijk ook centraal. Veel (religieuze) joden zullen in de nacht van Sjavoeot wakker blijven en de hele nacht de Thora bestuderen.

Wanneer kan ik Sjavoeot in Israël vieren?

Shavuot 2022: zondag 5 tot en met maandag 6 juni
Shavuot 2023: donderdag 25 tot en met zaterdag 27 mei
Shavuot 2024: woensdag 12 tot en met donderdag 13 juni

Lees ook: Israëlisch eten – 17x lekker eten & drinken in Israël

Feestdagen-Israël

4. Alle remmen los tijdens de extravagante Gay Pride in Tel Aviv

Misschien verwacht je het niet in het Midden-Oosten, maar Tel Aviv is een zeer geliefde stad in de LGBT-gemeenschap. In Tel Aviv wordt daarom jaarlijks een van de grootste en meest bekende gay prides ter wereld gehouden. Een week lang kleurt de stad alle kleuren van de regenboog en zijn er constant overal feestjes, dag en nacht.

Wat is er tijdens de Gay Pride in Tel Aviv te doen?

De hele week zijn er feestjes. En wist je dat Tel Aviv een speciale gay beach heeft? Met regenboogkleurige parasols uiteraard. Tijdens de Gay Pride week is het hier ONWIJS druk en super gezellig! Maar het hoogtepunt van de Gay Pride is natuurlijk de parade, met de kleurrijke wagens en mensen in de meest extravagante kostuums en outfits. Deze parade wordt de laatste dag van de Gay Pride week gehouden. De parade gaat deels door de Dizengoff wijk (in de buurt van Habima Square), richting het strand via Bograshov Street en rijdt dan vervolgens helemaal over de strandboulevard naar het Charles Clore Park, niet ver van Jaffa Beach. Als je het dus niet wilt missen moet je gewoon rond het middaguur bij het strand zijn. De temperaturen kunnen hoog oplopen, maar gelukkig kun je tussendoor even snel een duik in zee nemen!

Wanneer kan ik de Gay Pride in Tel Aviv bijwonen?

Gay Pride 2022: parade is op 10 juni
Gar Pride 2023: parade is op 9 juni, festiviteiten zijn van maandag 5 tot en met zondag 11 juni
Gay Pride 2024: nog niet bekend

Feestdagen-Israël
Feestdagen-Israël
Feestdagen-Israël
Feestdagen-Israël

Lees ook: zéér uitgebreide reisgids voor een stedentrip Tel Aviv in Israël

5. Fietsen over de snelweg tijdens Yom Kippur

Voor fietsliefhebbers is Yom Kippur een van de leukste feestdagen in Israël. Yom Kippur betekent de Dag der Vergevingen. Voor religieuze joden is Yom Kippur de meest heilige dag van het jaar. Yom Kippur volgt direct na Rosh Hasjana, oftewel het Joodse Nieuwjaar. De religieuze joden in Israël vasten tijdens Yom Kippur. Er gebeurt deze dag dus helemaal niets: niet eten, niet drinken, niet douchen, zelfs geen parfum opspuiten. Deze dag is bedoeld om je ziel te zuiveren. Vroeger werden er tijdens Yom Kippur 2 geiten geofferd. Een geit werd geslacht als offer voor God, de andere geit werd naar de woestijn gebracht om de zonden van het volk symbolisch weg te dragen. Hier komt dan ook het woord ‘zondebok’ vandaan.

Wat is er tijdens Yom Kippur in Israël te doen?

Op Yom Kippur mag je ook geen auto rijden in Israël. Dus wat gebeurt er? Duizenden mensen trekken er met de fiets op uit. Het is heel gaaf om te zien hoe half Israël zich fietsend verplaatst. Omdat er geen auto’s mogen rijden kun je zelfs met de fiets de snelweg op! Wil je een echt avontuur aangaan tijdens Yom Kippur? Fiets dan van Jeruzalem naar Tel Aviv. Doe het alsjeblieft niet andersom, aangezien Jeruzalem op zo’n 800 meter hoogte ligt en Tel Aviv op zeeniveau.. Via Abraham Hostels kun je tijdens Yom Kippur een fiets huren in Jeruzalem en deze weer inleveren in Tel Aviv.

Wanneer is Yom Kippur in Israël?

Yom Kippur 2022: dinsdag 4 tot en met woensdag 5 oktober
Yom Kippur 2023: zondag 24 september tot en met maandag 25 september
Yom Kippur 2024: vrijdag 11 tot en met zaterdag 12 oktober

6. Hutten bouwen tijdens Soekot

Sukot of Soekot, ook wel het Loofhuttenfeest genoemd, is een feest dat maar liefst een week duurt. Tijdens deze ‘feestweek’ herdenken de joden dat hun voorouders maar liefst veertig jaar lang in de Sinaïwoestijn rondzwierven en in zelfgebouwde hutten leefden. Deze hutten met rieten daken worden soeka’s genoemd. In of rondom bijna ieder Israëlisch huis zul je tijdens Soekot een hut tegenkomen. Soms is het een kleine hut op het balkon of in de tuin, soms worden er grotere hutten op straat gebouwd. Het is gebruikelijk om al de maaltijden tijdens Soekot in deze hutten te nuttigen.

Wat is er te doen tijdens Soekot in Israël?

Sukkot is een vakantieweek in Israël, dus bereid je erop voor dat veel Israëliërs er in eigen land op uittrekken. Als je de mogelijkheid hebt om met Israëlische vrienden een soekot te bouwen: zeker doen, want het is erg gezellig! Daarnaast is het een leuke ervaring om een keer te eten in soeka, of een spelletjesavond met vrienden te organiseren. Heb je geen mogelijkheid om zelf een soekot te bouwen? In Jeruzalem wordt jaarlijks de grootste soeka van het land gebouwd. Deze soeka is te vinden op Safra Square, niet ver van de Jaffa Gate vandaan.

Wanneer wordt Soekot in Israël gevierd?

Soekot 2022: zondag 9 tot en met zondag 16 oktober
Soekot 2023: vrijdag 29 september tot en met vrijdag 6 oktober
Soekot 2024: woensdag 16 tot en met woensdag 23 oktober

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië)

7. Kaarsjes aansteken en snoepgoed tijdens Hannukah / Chanoeka

Hannuka is een van mijn favoriete feestdagen in Israël. Hannukah of Chanoeka betekent inwijding en staat bekend als het feest van het licht. Chanoeka duurt maar liefst 8 dagen en wordt altijd in de winterperiode gevierd.

Waar draait het verhaal van Chanoeka om? Zo’n twee eeuwen voor Christus leefden in Jeruzalem de Makkabeeën, een Joodse priesterfamilie. Het oude Griekenland had Jeruzalem destijds veroverd, waardoor er veel Griekse invloeden in de stad te vinden waren. De Makkabeeën vonden het maar niets om al die Griekse goden te moeten aanbidden. In 165 voor Christus veroverde Judas Makkabeüs de Tweede Tempel. De tempel was helaas zwaar beschadigd en er was bijna geen olie meer om de kaarsen in de menorah aan te steken. Het leek genoeg olie voor één nacht, maar wonderbaarlijk genoeg bleven de kaarsen maar liefst 8 nachten branden. Bovendien duurde het inwijden van de tempel ook 8 dagen. Dit is waarom er tijdens Chanoeka 8 dagen lang kaarsen worden aangestoken. 1 op de eerste dag, 2 op de tweede dag, enzovoorts.

Wat is er te doen tijdens Chanoeka in Israël?

Het is ontzettend leuk om tijdens Chanoeka in Israël te zijn, met name in Jeruzalem. In de Joodse wijk in de oude stad zul je OVERAL kaarsen zien branden. Door de menora’s – de zevenarmige kandelaren – te tellen weet je hoe veel mensen er in dat huis wonen. Ieder familielid heeft namelijk een eigen menora tijdens Chanoeka. De straten in de oude stad van Jeruzalem zijn prachtig versierd tijdens Chanoeka en er heerst een gezellige sfeer. Met name de laatste dag van Chanoeka barst het lichtjesfeest los.

Chanoeka is een beetje te vergelijken met het Christelijke kerstmis. Mensen geven elkaar cadeautjes, bordspellen worden uit de kast gehaald en kinderen krijgen lekkers. Een ietwat gekke traditie is het eten van donuts of soefganiot tijdens Chanoeka. Soefganiot kun je het beste omschrijven als een Berlinerbol. Als het maar iets gefrituurd is, is het prima tijdens Chanoeka. Een geliefde bezigheid is het spel met de dreidel. Een dreidel is een tol met 4 kanten waarop een letter is afgebeeld. De letters geven aan wie er wint: niemand, de draaier of de andere spelers. Kinderen spelen het spel met de dreidel vaak met snoep, volwassenen kunnen het ook met echt geld spelen (en is het dus een gokspel).

Wanneer wordt Chanoeka in Israël gevierd?

Chanoeka 2022: maandag 19 tot en met maandag 26 december
Chanoeka 2023: donderdag 7 december tot en met vrijdag 15 december
Chanoeka 2024: woensdag 25 december tot en met donderdag 2 januari

Lees ook: wat te doen in Jeruzalem en omgeving? Veel tips!

Feestdagen-Israël

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Dit zijn mijn favoriete feestdagen in Israël die je absoluut een keer wilt meemaken. Ben jij wel eens in Israël geweest tijdens een van deze feesten? Of misschien tijdens een ander Joods feest? Vertel me over jouw ervaring in de reacties, ik ben benieuwd!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *