NU: 50% korting in de webshop van Corners!
wildkamperen-met-auto-Noorwegen-allemansrecht

Hoe pak je de auto efficiënt in? 6 tips!

Het klinkt misschien simpel, maar het is soms een stuk lastiger dan dat je denkt: een auto inpakken voor de vakantie. Hoe pak je de auto efficiënt in? In dit artikel vind je 6 tips om sleim en efficiënt de auto in te pakken voor jouw vakantie!

Lees ook: 15 tips voor een relaxte autovakantie

Detailfoto-blad-Retezat-Nationaal-Park-Roemenië

Hoe pak je de auto efficiënt in? 6 tips!

1. Een inpaklijst & takenlijst voor vertrek maken

Het maakt vaak helemaal niet uit welke auto je hebt en hoe groot die is: je hebt altijd ruimte tekort. Een van de eerste dingen die ik doe als ik met mijn auto op pad ga is een inpaklijst en takenlijst maken.

Op die manier kan ik spullen categoriseren en staat alles wat ik voor vertrek nog moet doen op papier. Denk aan taken voor de controle van de auto, zoals het bijvullen van motorolie en ruitenvloeistof. Maar ook het samenstellen van een muzieklijst en auto-opladers voor de telefoons zijn taken die je op de takenlijst wilt toevoegen voor een relaxed vertrek.

2. Gebruik een dakkoffer voor extra bagageruimte

De auto inpakken voor vakantie voelt soms als een tetrispuzzel. Een dakkoffer kan hulp bieden als je niet alles makkelijk in de auto kunt proppen. Vooral als je op wintersportvakantie gaat met de auto is een dakkoffer ideaal.

Thule is de bekendste naam als je op zoek gaat naar een dakkoffer voor jouw auto. In de grootste dakkoffer van Thule – de Thule Motion XXL – kun je de wintersportspullen zoals ski’s en snowboards voor het hele gezin in bewaren. Wil je niet alles zomaar in de dakkoffer stoppen? Dan kun je een dakkoffer tassenset aanschaffen, zodat je alles netjes kunt categoriseren.

3. Verzamel eerst alles bij elkaar voordat je de auto gaat inpakken

Wanneer je weet wat er allemaal mee gaat op vakantie is het verstandig om dit bij elkaar te verzamelen. Op die manier zie je wat er daadwerkelijk in de auto moet – en of het realistisch is. Niets is zo erg dan er bij de laatste koffer achter komen dat deze niet meer in de auto past, waardoor je dat ene ding verstopt in je auto eruit moet halen. Geef spullen daarom een rangorde met prioriteit – need to have – nice to have.

De categorie prioriteit moet sowieso mee. Denk aan paspoorten, portemonnee en je telefoon. Deze zijn lastig te vervangen of te regelen op vakantie.

Need to have zijn de spullen die je sowieso wel nodig gaat hebben, zoals ondergoed, handdoeken en je zwemkleding. Maar need to have-spullen kunnen soms wel verminderd worden. Heb je echt 8 handdoeken nodig of kun je er ook 2 meenemen en tussendoor wassen?

En tot slot nice to have is de categorie waar je het makkelijkste in kunt schrappen. Moeten er bijvoorbeeld 5 spellendozen mee op vakantie of kun je wat thuislaten?

Bagage-koffers

4. Wat heb je het eerste nodig?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is: wat heb je als eerste nodig als je aankomt? Of wat zijn belangrijke spullen voor de stops onderweg? Die spullen wil je makkelijk kunnen pakken. Ga je de eerste nacht kamperen? Dan is het bijvoorbeeld verstandig om de tent als laatste in de auto te plaatsen. Wanneer je dan jouw tent in het donker moet opzetten als je vertraging hebt opgelopen hoef je tenminste niet de halve auto uit te pakken.

Hetzelfde geldt voor dingen die je regelmatig nodig hebt, zoals een toilettas, snacks en drinken. Zorg ervoor dat je deze makkelijk kunt pakken, door ze bijvoorbeeld voor in de auto te bewaren.

5. Let op het gewicht van de spullen & jouw auto

Bij het inpakken van de auto wil je ook letten op het gewicht van spullen en koffers. Iedere auto heeft namelijk een maximaal gewicht dat is toegestaan. Dit kun je terugvinden op je kentekenbewijs. Een auto mag niet zwaarder worden beladen dan dit gewicht. Denk daarbij niet alleen aan het gewicht van je bagage, maar ook van de inzittenden.

Wil je weten hoe zwaar jouw auto met spullen en passagiers is? Rijd dan bijvoorbeeld naar een Milieustraat bij jou in de buurt. Daar wegen ze de auto voor en nadat je iets weg komt brengen – en zo weet je direct hoe zwaar beladen jouw auto is.

Bij het inpakken van de auto leg je het liefst de zware spullen zo laag mogelijk in de auto. Niet alleen zodat het geen andere spullen plet, maar ook omdat dit voor een betere wegligging zorgt – en tijdens een lange autovakantie is dat wel zo prettig.

6. Geen losse spullen: pak alles in

Niets is zo vervelend dan dat ene dingetje niet kunnen vinden en de hele auto overhoop moeten halen. Tijdens mijn backpackreizen houd ik van packing cubes, oftewel pakzakken. Dit houdt alles overzichtelijk en ik weet precies wat er in welke pakzak zit als ik deze open.

Ditzelfde principe geldt voor een autovakantie. Zorg ervoor dat alles in koffers, dozen of zakken zit, zodat je weet waar je ongeveer moet zoeken als je iets specifieks nodig hebt.

Ik heb een vrij grote auto en heb daarom 2 opbergboxen achterin waar al het bestek, pannen, kleine kampeerspullen en spullen zoals toiletrollen in bewaard blijven. Mijn opbergboxen hebben een deksel en kunnen makkelijk 100 kilo dragen, dus ik gebruik ze ook wel eens om op te zitten als ik met meerdere mensen reis (ik heb maar 1 kampeerstoeltje).

Lees ook: inspiratie voor een autovakantie vanuit Nederland

Roadtrip-Bosnie-Una-NP

Hoe pak ik de auto efficiënt in? Ik hoop dat deze tips je helpen om die vraag te beantwoorden, zodat jij voorbereid op reis kunt gaan. Heb jij nog meer tips voor andere reizigers? Laat het mij en andere lezers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *