Israël is echt het paradijs voor foodies. En als je er nog niet een bent, dan word je het wel in Israël. Geloof me: totdat ik naar Israël vertrok boeide eten me niet zo veel. Nu ben ik geobsedeerd door lekkere (en makkelijke) maaltijden. De Israëlische keuken is een mix van Midden-Oosterse invloeden (veel gerechten kennen hun oorsprong in Syrië, Jemen en Turkije) en Europese invloeden (van immigranten). In deze blog deel ik inspiratie voor Israëlisch eten en drinken. Zo geniet jij tijdens jouw reis door Israël van het lekkerste eten & drinken!
Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video
Israëlisch eten & drinken: wat moet je zeker proeven?
1. Hummus
Laten we maar gewoon beginnen met het gerecht waar Israël bekend om staat: hummus. Hummus is een puree van kikkererwten, tahini, citroen, olijfolie en eventueel wat andere ingrediënten. Het is ontzettend voedzaam en vult goed. Als je op zoek bent naar lekker eten in Israël zullen de meeste Israëliërs hun favoriete hummus hotspots met je delen.
Israëlisch eten in Nederland #1: ik ben fan van Maza, een bedrijf uit Zaandam die heerlijke spreads maakt. Mijn favorieten zijn de hoemoes Koriander & Limoen, de hoemoes Ras el Hanout en de hoemoes Spicy Mango. Je kunt deze bij diverse supermarktketens halen. Ik haal die van mij altijd bij de Jumbo.
2. Baba ganoush
Er gaat ongetwijfeld een moment komen dat je hummus even beu bent, hoe heerlijk het ook is. Gelukkig bestaan er lekkere varianten van hummus, zoals baba ganoush! De kikkererwten vervang je door aubergine, waardoor baba ganoush een rokerige smaak heeft.
3. Shakshuka
Wil je typisch Israëlisch ontbijten? Dan moet je zeker shakshuka proberen. Dit is een van mijn favoriete Israëlische gerechten. Het is een tomatenpuree met gepocheerde eieren en groenten. Vaak wordt het gegeten met (rozijnen-) brood, dat je er lekker in kunt dippen. Het is een machtig ontbijt, dus zorg ervoor dat je met een lege maag aan tafel schuift. Er zijn overigens ook restaurants waar ze veganistische shakshuka maken (zonder eieren).
Israëlisch eten in Nederland #2: Anouk van My Delicious Journey heeft een lekker recept voor shakshuka zodat jij het zelf thuis kunt maken!
4. Broodje falafel
Ze houden in Israël van kikkererwten, want ook falafel wordt hiervan gemaakt. Dit is zo’n beetje het nationale gerecht van Israël. Je vindt het letterlijk op iedere hoek van de straat, zelfs in kleine dorpen. In tegenstelling tot hummus kan ik van een broodje falafel nooit genoeg krijgen. Ideaal voor de lunch, een avondmaal of een late snack na het uitgaan!
5. Broodje sabich
Een broodje sabich klinkt je misschien minder bekend in de oren. Hoe kan ik sabich het beste omschrijven? Als een pitabroodje gevuld met aubergine, een gekookt ei en wat andere groenten en kruiden. Persoonlijk bestel ik liever een broodje falafel, maar een broodje sabich is typisch Israëlisch eten en zeker de moeite waard om een keer te proeven!
6. Challah brood
Over brood gesproken: een van de betere broden die je in Israël vindt is het challah brood. Dit is gevlochten, ietwat zoet brood dat iedere vrijdagavond tijdens shabbat wordt gegeten. Als je op vrijdagochtend naar een bakkerij gaat zul je deze broden ongetwijfeld kunnen kopen. En als je op vrijdagavond voor shabbat aan tafel schuift kun je het ongetwijfeld ook proeven.
Lees ook: 7 feesten & feestdagen in Israël die je mee wilt maken
7. Bureka
Bureka’s zijn driehoekige deeghapjes die worden gevuld met kaas, groenten of vlees. Oorspronkelijk komen bureka’s uit Turkije, maar ze hebben in Israël ook veel populariteit gewonnen. Het is een prima snack wanneer je honger hebt en je vindt ze in bijna iedere bakkerij.
8. Israëlische salade of tabouleh salade
Je gaat Israël waarschijnlijk niet verlaten zonder een Israëlische salade te eten. Deze worden namelijk bij IEDER gerecht geserveerd. Wanneer kun je een salade Israëlisch noemen? De ingrediënten – voornamelijk tomaat, komkommer en uit – zijn zeer klein gesneden. Je kunt de salade extra fris maken met wat extra citroensap.
Een andere favoriete salade van mij is tabouleh. Deze salade wordt meestal gemaakt met bulgur, peterselie, munt, tomaat en ui.
9. Shawarma
In het Midden-Oosten is shawarma een zeer popular gerecht. Ook shawarma wordt op bijna iedere straathoek verkocht en is niet duur. Shawarma kan gemaakt worden van kippenvlees, maar ook van lams- of rundvlees. Als vegetariër word ik niet heel warm van vlees op een draaiende stok, maar je moet het als vleeseter zeker proberen als je in Israël bent.
Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!
10. Sarma
Sarma is de naam voor gevulde wijnbladeren. Ik vind het een heerlijke snack die je vooral in het noorden van Israël veel tegenkomt. De vulling bestaat voornamelijk uit rijst en wat kruiden, maar er kunnen ook groenten en gehakt toegevoegd worden. Erg lekker!
Lees ook: Israël – 9x inspiratie voor Israëlische muziek
11. Labaneh met za’atar
Labaneh – ook wel labneh genoemd – is een smeuïge, romige dip gemaakt van yoghurt. Ik mix het graag met za’atar: een kruidenmengsel dat erg populair is in Israël en de rest van het Midden-Oosten. Heerlijk als ontbijt om met wat brood te eten.
Israëlisch eten in Nederland #3: er zijn jammer genoeg (nog) niet veel Israëlische restaurants in Nederland. Maar als je in Den Bosch bent zou ik je aanraden om naar Yalla Yalla te gaan. Dit is een Syrisch restaurant waar je veel van de genoemde gerechten in deze blog kunt proeven!
12. Malawach
De beste omschrijving van malawach is een gebakken broodpannenkoek. Het brood bestaat namelijk uit verschillende knapperige laagjes deeg. Malawach komt oorspronkelijk uit Jemen, maar is ook een populair gerecht in Israël. Wil je malawach proeven? Een van de beste plekken om dit te proberen is de Jachnun Bar in Jeruzalem!
13. Bamba
Dé snack in Israël is Bamba. Oftewel een pindakaas-Cheetos. Al weet ik niet of iemand warm wordt van een omschrijving zoals deze. Bamba is een van de best verkochte snacks in Israël, dus als je met Israëliërs omgaat zul je ze ongetwijfeld een keer proeven. En anders koop je ze gewoon in de supermarkt – of op het vliegveld.
14. Arak
Arak is een sterke drank die door Israëliërs regelmatig als shot wordt gedronken. “Je moet het leren waarderen”, zeggen veel Israëliërs. Waarschijnlijk omdat de eerste slok inderdaad verschrikkelijk is. Ik ken weinig mensen die arak bij de eerste slok al lekker vinden. Maar je gaat het inderdaad leren waarderen.
Arak lijkt qua smaak veel op de Griekse ouzo. Deze alcoholische drank is namelijk gemaakt van anijs. Het is niet moeilijk om arak te vinden, want het is in iedere bar en ieder restaurant te bestellen. Je kunt ook cocktails met arak bestellen. Ik vind het bijvoorbeeld lekker om het met appelsap of tonic te mixen.
Lees ook: 35x de leukste hotspots in Tel Aviv (véél vegetarisch en vegan)
15. Sachlab
Sachlab – ook wel geschreven als sahlab, sachlav of salep – is een uniek drankje in Israël. Al weet ik eigenlijk niet of je het echt een drankje kunt noemen, want het is soms bijna zo dik als yoghurt. Het wordt gemaakt van de bloembollen van de sachlab bloem. Vervolgens worden er hete melk, kaneel en vanille aan toegevoegd. Et voilà: je hebt sachlab. Vaak worden er nog kokosrasp en nootjes toegevoegd als topping. Sachlab is in de meeste koffiezaken te bestellen, al wordt het vaak alleen in de wintermaanden geserveerd.
16. Kanafeh
Kaasliefhebbers opgelet! Als je in Israël bent mag je het land niet verlaten zonder kanafeh te hebben geproefd. Kanafeh is een typisch Arabisch dessert dat wordt gemaakt van hele dunne ‘deegnoedels’, kaas en een zeer zoete siroop. Meestal worden er ook nog noten aan toegevoegd. Het gerecht wordt in grote pannen gemaakt, waardoor de kaas smelt. Je kunt kanafeh wat mij betreft dan ook het beste warm eten, wanneer de kaas zo zacht mogelijk is. In de Arabische wijk in de oude stad van Jeruzalem vind je een paar plekken waar je lekkere kanafeh kunt eten. Maar de beste plek om kanafeh te proeven is Nablus in de Westelijke Jordaanoever (Palestina).
Lees ook: Palestina – locals ontmoeten in Nablus en Jenin
17. Malabi
Malabi is een soort pudding gemaakt van maiszetmeel, rozenwater en koemelk of kokosmelk (vegan). Daarnaast worden er vaak dingen toegevoegd zoals kokosrasp, nootjes en een siroop (bijvoorbeeld dadelsiroop of granaatappelsiroop). Heerlijk als toetje of snack!
Wil jij een reis naar Israël boeken?
Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:
- Tui heeft een diverse 8-daagse groepsreis door Israël, die jou een goede impressie van het land geeft.
- En Sawadee heeft een gave en veelzijdige groepsreis van 15 dagen door Israël én Jordanië.
- En voor avontuurlijke wandelaars is er de hele toffe 10-daagse wandelvakantie door Israël en de Westelijke Jordaanoever (Palestijns gebied). Ik ben vaak in Palestijnse steden zoals Nablus, Hebron en Bethlehem geweest en kan je vertellen: Palestijnen zijn onwijs lieve en gastvrije mensen, dus je zult ongetwijfeld bijzondere ontmoetingen hebben tijdens deze wandelreis!
Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek
Heb je al honger gekregen? Dit waren mijn tips voor Israëlisch eten in dat je zeker moet proberen als je in Israël bent. Heb jij nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!
In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.
Hi Jessica! Wat een héérlijk artikel. Ik zocht zelf weer inspiratie voor een gerecht uit de Israëlische keuken en kwam je artikel tegen. Zag later dat je mijn recept hier ook hebt gelinkt, super leuk! Anyhow…ik heb ook weer wat nieuwe inspiratie om hier in de keuken te proberen, fijn!
Mooie avond gewenst!
Haha leuk om te horen Anouk! Als ik dit artikel open krijg ik zelf ook alweer zin in al die lekkere Israëlische maaltijden ;p
De gerechten in dit artikel zijn verkeerd gelabeld als Israëlisch, terwijl ze in feite al veel langer bestaan dan het land zelf. Bijvoorbeeld Hummus.
Het woord “hummus” vindt zijn oorsprong in de Arabische taal. Het komt van het Arabische woord “hummus,” wat “kikkererwten” betekent.
De exacte oorsprong en de eerste vermelding van hummus als gerecht zijn moeilijk met zekerheid vast te stellen. Hummus heeft een lange geschiedenis en wordt verondersteld zijn oorsprong te hebben in het Midden-Oosten, specifiek in het oude Egypte of Mesopotamië (het huidige Irak). Het wordt al eeuwenlang geconsumeerd in de regio. Het vroegst bekende geschreven recept voor een gerecht dat lijkt op hummus dateert uit het 13e-eeuwse kookboek “Kitab Wasf al-Atima al-Mutada” uit Caïro, Egypte. Er werden echter waarschijnlijk al eerder variaties van kikkererwten-dips genoten.
Bedankt voor je uitgebreide reactie Aida. 🙂 Het artikel focust op gerechten en maaltijden die je veel in de Israëlische keuken tegenkomt, dus ik zou ze niet als “verkeerd gelabeld” willen benoemen. Hummus komt inderdaad ook in andere keukens voor, dus als ik bijvoorbeeld een artikel over de Libanese keuken zou schrijven zou hummus daar waarschijnlijk ook in staan. 😉