Kasteel Bran en Kasteel Peleş zijn de meest populaire bezienswaardigheden in Roemenië. Tijdens een rondreis in Roemenië kun je er bijna niet omheen: je gaat een van deze kastelen ongetwijfeld bezoeken. Maar welk kasteel is nou het leukst om te bezoeken: Kasteel Bran of Kasteel Peleş? In deze blog maak ik een vergelijking: een bezoek aan Kasteel Bran of Kasteel Peleş in Roemenië!
Kasteel Bran of Kasteel Peleş?
1. De entreeprijs
Kasteel Bran: de entreeprijs voor volwassenen is 40 lei, voor studenten 25 lei en voor kinderen 10 lei. Je kunt zowel met kaart als met contant geld betalen. Voor meer informatie kun je een audioguide huren voor 10 lei.
Kasteel Peleş: de entreeprijs voor volwassenen is 30 lei voor de benedenverdieping en voor studenten 7,5 lei. Voor de boven- en benedenverdieping voor volwassenen is het 60 lei en voor studenten 15 lei. Let op: je kunt alleen met contant geld betalen. Naast het kasteel vind je een ATM als je geen cash bij je hebt. Bij de entreeprijs zit de gids altijd inbegrepen.
Lees ook: de mooiste kastelen in Roemenië (+ weerkerken in Transsylvanië)
2. Openingstijden
Kasteel Bran: is iedere dag geopend, ook op maandag. Op maandag zijn de openingstijden wel korter dan de andere dagen. In het hoogseizoen is het kasteel open van 9 – 18.00 uur (op maandag van 12.00 – 18.00 uur). In het laagseizoen is Kasteel Bran open van 9.00 – 16.00 (op maandag van 12.00 – 16.00 uur).
Kasteel Peleş: is in de zomermaanden geopend van dinsdag tot en met zondag. Op maandag is Kasteel Peleş dus altijd gesloten. In het laagseizoen is het kasteel op maandag EN dinsdag gesloten. De openingstijden zijn 9.15 – 16.15 uur en op woensdag gaat het kasteel pas om 11.00 uur open.
3. Indrukwekkende architectuur
Kasteel Bran is zeker een mooi kasteel, maar omdat er ZO’N hype over dit kasteel is hebben mensen misschien torenhoge verwachtingen. Ik hoorde van meerdere reizigers dat ze eigenlijk vooral teleurgesteld waren na hun bezoek aan Kasteel Bran. Er is minder interieur te bewonderen dan in Kasteel Peleş, maar de kamers zijn zeker interessant om te bezoeken. Doordat het veel gotische elementen kent lijkt het wat sober, maar hierdoor voelt het ook historischer. Ik vond Kasteel Bran zeker een interessant kasteel, maar misschien ook wel omdat ik mijn verwachtingen had bijgesteld.
Kasteel Peleş is een van de mooiste kastelen die ik in Europa heb gezien, want de architectuur is absoluut prachtig. Het is bovendien een mix van verschillende stijlen zoals de speelse barok en het chique neoclassicisme. Daarnaast zijn er ook een paar kamers ingericht in andere stijlen zoals de Franse, Moorse en Turkse stijl. Je kijkt je ogen hier uit in iedere kamer, want er zijn zo veel details, zo veel kleuren, zo veel versieringen.
4. Interessante geschiedenis
Kasteel Bran heeft niets met het fictieve figuur Dracula van de schrijver Bram Stoker te maken. Stoker heeft zelfs nooit voet in Transsylvanië gezet. Maar hij gebruikte het kasteel waarschijnlijk wel als inspiratie voor zijn verhalen en daardoor wordt Kasteel Bran nu met vampieren en Dracula verbonden. Er wordt in het kasteel uitleg gegeven over Stoker, vampieren en Vlad Tepes; het historische figuur waarop Dracula is gebaseerd. Maar ik vond het ook wel interessant om de rest van de geschiedenis te lezen. Zo werd het kasteel vroeger bijvoorbeeld ook voor quarantaine gebruikt als er een ziekte uitbrak. En tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het kasteel dienst als ziekenhuis. Er is dus zeker meer over het kasteel te leren dan alleen de verhalen over Dracula.
Kasteel Peleş werd pas voltooid in 1914 en is daardoor een vrij nieuw kasteel. Het kasteel heeft lange tijd dienst gedaan als zomerhuis van de koninklijke familie. Tot 2017 heeft zelfs oud-koning Michael I in het kasteel gewoond, tot zijn overlijden. Het kasteel kent minder geschiedenis, maar hier krijg je wel een goede indruk hoe de koninklijke familie vroeger leefde.
5. Drukte
Zoals ik in de introductie vertelde zijn Kasteel Bran en Kasteel Peleş de meest bezochte en populairste bezienswaardigheden in Roemenië. Logischerwijs ga je hier dus ook wat toeristen tegenkomen. In de zomermaanden staan er zelfs files richting beide kastelen. Mijn ervaring is dat het in de herfst een stuk rustiger was in Kasteel Bran (ik had het drukker verwacht), maar dat het bij Kasteel Peleş alsnog wel redelijk druk was voor een doordeweekse dag.
Om de drukte bij beide kastelen te voorkomen zou ik vermijden om in het weekend te gaan. Veel Roemenen gaan dan op pad in eigen land. Daarnaast is het verstandig om zo vroeg mogelijk naar de kastelen te gaan om files én lange wachtrijen bij de kassa’s te vermijden.
6. Lengte van een bezoek
Voor Kasteel Bran heb je niet meer dan 1 uur nodig. Je kunt vrij rondlopen in het kasteel en in iedere kamer hangen informatieborden. Met een audioguide ben je hooguit 1,5 uur in het kasteel.
Voor Kasteel Peleş zou ik wel wat meer tijd rekenen. Bezoekers worden namelijk per groep steeds binnengelaten, dus je kunt niet beginnen met rondwandelen wanneer je wilt. Hierdoor moet je soms 15-20 minuten wachten totdat de volgende groep naar binnen mag. Met iedere groep loopt een gids mee, maar je hoeft hier niet bij aan te sluiten. Je mag ook zelf op ontdekkingstocht. Al is het natuurlijk wel interessant om te horen wat je allemaal ziet. En de gids zit toch al in de entreeprijs inbegrepen. De rondleiding voor de benedenverdieping is 45 minuten, voor beide verdiepingen is ongeveer 1,5 uur. Ook rondom het kasteel kun je nog rondwandelen. Zelf bracht ik 2 uur bij Kasteel Peleş door.
7. Bereikbaarheid en de locatie
Ik dacht in eerste instantie dat Kasteel Bran in the middle of nowhere lag, een beetje zoals Kasteel Neuschwanstein. Met prachtige uitzichten over de omgeving en zo. Dat hoef je dus niet te verwachten. Het kasteel ligt in het toeristische dorp Bran en op een rots van ‘slechts’ 60 meter hoog. Bran ligt aan de voet van het Bucegi gebergte, dus dat is wel weer mooi wat betreft de locatie. Vanaf Brasov gaan er ieder uur bussen naar Bran. De rit duurt ongeveer 45 minuten en kost 5 lei. Voor het kasteel vind je parkeerplaatsen. Parkeren is 4 lei per uur.
Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO
Kasteel Peleş vind je in het dorp Sinaia. Sinaia ligt ook aan de voet van de bergen van Bucegi, maar dan aan de oostelijke zijde. Het treinstation van Sinaia is te bereiken vanaf Brasov (1 uur) en vanaf Boekarest (1,5-2 uur). Niet ver van het kasteel vind je parkeerplaatsen. Een parkeerticket voor de hele dag is 20 lei. Daarnaast vind je in het dorp Sinaia ook gratis parkeerplaatsen, als je het geen probleem vindt om wat verder te lopen.
8. Overigen
Kasteel Bran organiseert een paar keer per jaar speciale evenementen. Het grootste evenement is het Halloween feest, eind oktober. Het feest wordt in en rondom het kasteel gehouden. Als je een liefhebber van vampieren, weerwolven en andere enge dingen bent is dit een feest waar je bij wilt zijn!
Wanneer je Kasteel Peleş bezoekt kun je ook een bezoek brengen aan Kasteel Pelisor. Dit kasteel ligt op 2 minuten lopen van Kasteel Peleş vandaan. De entree voor dit kasteel is 20 lei voor volwassenen.
Mijn favoriete kasteel?
Mijn favoriet is absoluut Kasteel Peleş. Hoewel ik historische kastelen ook prachtig vind is Kasteel Bran een beetje te commercieel geworden. Tegelijkertijd denk ik dat ze de rondleiding iets interessanter en interactiever kunnen maken. Omdat de gids bij het Peleş Kasteel is inbegrepen krijg je toch wat meer van de geschiedenis mee dan wanneer je zelf rondloopt.
Lees ook: tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel – mijn favoriete kasteel in Roemenië
Wil je toch Kasteel Bran EN Kasteel Peleş in Roemenië bezoeken?
Goed nieuws als je niet kunt kiezen! Kasteel Bran en Kasteel Peleş liggen redelijk dicht bij elkaar en kun je dus gemakkelijk op 1 dag bezoeken. Zowel vanaf Boekarest als Brasov gaan er dagtrips naar de kastelen, vaak zelfs in combinatie met de citadel van Rasnov. Daarnaast kun je natuurlijk zelf een auto huren en in 1 dag beide kastelen bezoeken. Het kan ook met het openbaar vervoer, maar dit kost wel wat meer tijd en voorbereiding.
Nu ben ik natuurlijk ook wel benieuwd welk kasteel jullie voorkeur heeft: Kasteel Bran of Kasteel Peleş? Vertel het me hieronder in de reacties!
Ze lijken me beide heel leuk om te bezoeken. Ik had Bran hoger op mijn lijstje staan vanwege Dracula, al weet ik natuurlijk dat het niets met de boeken te maken heeft – toch ben ik geïnteresseerd wat er verteld wordt in het kasteel hierover.
Ik vond Bran verrassend leuk, maar misschien ook omdat ik mijn verwachtingen had aangepast. Ik vind dat ze er eigenlijk juist wel meer mee kunnen doen. Bijvoorbeeld een ruimte met acteurs of interactieve exposities ofzo. Nu hing er wat Halloween-versiering en een ruimte met een paar info-borden over vampieren en Stoker, maar dat was het. Dus ik denk dat ze daar nog wel iets meer mee kunnen doen! ;p