NU: 50% korting in de webshop van Corners!

Berg Olympus beklimmen: naar de hoogste top van Griekenland

Het domein van de Griekse goden; dat is Olympus. Eeuwenlang durfden mensen deze bergen niet te betreden; bang om de goden boos te maken. Maar de berg Olympus moet zeker op jouw bucketlist staan als je naar Griekenland gaat en van wandelen houdt. De hoogste bergtoppen van het land liggen in het nationale park van Olympus. In dit artikel vind je alle praktische informatie om te zorgen dat je voorbereid op pad gaat!

Berg-Olympus-beklimmen-Griekenland

Praktische informatie voor berg Olympus in Griekenland beklimmen

Aantal kilometers: 9,8 kilometer heen + 9,8 kilometer terug = 19,6 kilometer in totaal

Aantal hoogtemeters: 1700 hoogtemeters van Prionia naar Mytikas

Uren wandelen: 8 tot 11 uren wandelen

Startpunt: parkeerplaats & hut Prionia

Soort wandeling: point-to-point (en dezelfde weg terug)

Entreeprijs: –

Overnachten: Refuge A (3 uur wandelen vanaf Prionia) biedt bedden voor meer dan 100 wandelaars. Het is wel verstandig om van tevoren te reserveren, met name in de zomermaanden. Voor een reservering kun je bellen of mailen via de website van Refuge A.  

Mogelijkheid om waterfles bij te vullen: als de berghut open is kun je hier water bijvullen. In het begin bij de parkeerplaats van Prionia kun je je water bijvullen. Verder heb ik in oktober weinig plekken gezien waar je je water kunt bijvullen, dus neem genoeg mee.

Eten onderweg: je kunt eten bij de berghut Refuge A en bij de hut van Prionia (bij de parkeerplaats). De menukaart is een beetje afhankelijk van wat er beschikbaar is in de hut, maar er zijn altijd meerdere opties. Ik weet niet of het mogelijk is om de maaltijden vegan te laten maken, maar er waren zeker een paar vegetarische opties.  

Eten-berghut-bij-parkeerplaats-Mount-Olympus-Griekenland

Handige apps voor de wandeling in Mount Olympus:

  • Mapy.cz is ideaal en erg accuraat om te navigeren (je volgt grotendeels de E4 trail)
  • All Trails (als je andere wandelroutes in de omgeving wilt bekijken)
  • Mountain Forecast is een fijne app om het weer in de bergen te checken; erg belangrijk voor de voorbereiding van je wandeling!

Waar ligt de berg Olympus?

Berg van de Goden. Wanneer mensen spreken over de berg Olympus verwijzen ze vaak naar de berg uit de mythologie, waar de Goden woonden. Maar er is niet één berg, Olympus is een heel berggebied! De berg Olympus ligt in het noorden van Griekenland, in Olympos Nationaal Park. Sinds 1938 is dit berggebied een nationaal park.

Hoewel het gebied uit meerdere bergtoppen bestaat, wordt met de berg Olympus vaak gerefereerd naar Mytikas, de hoogste bergtop van het nationale park én van Griekenland.

De dichtstbijzijnde plaats is Litochoro. Hier vind je supermarkten, restaurants en hotels: alles wat je nodig hebt om de berg Olympus te beklimmen. Vanaf Litochoro is het nog zo’n 18 kilometer via een autoweg naar het startpunt van de wandeling naar de berg Olympus: de parkeerplaats en hut Prionia.

Het is ook mogelijk om vanaf Litochoro naar Prionia te wandelen. Je volgt dan de E4 route. Van het bezoekerscentrum naar de parkeerplaats van Prionia is het 11 kilometer wandelen en 1200 meter klimmen. Je kunt er dan het beste een meerdaagse wandeling van maken.

Wandelroute-volgen-E4-voor-Mount-Olympus-Griekenland

Olympus in Griekenland of in Cyprus?

Olympus en de mythologische plek van de goden ligt in Griekenland. Er is echter ook een berg Olympus op het eiland Cyprus. Met 1951 meter is dit de hoogste bergtop op het eiland.

De hoogste bergtop van Griekenland is Mytikas in Mount Olympus Nationaal Park, met 2917 meter hoogte.

Wanneer je informatie over Olympus opzoekt is het dus belangrijk om te dubbelchecken of het om Olympus in Griekenland of Olympus in Cyprus gaat.

Uitzicht-vanaf-berg-Olympus-Griekenland

Waar staat Mount Olympus bekend om?

Olympus was in de Griekse mythologie de plek waar de Olympische Goden woonden. Hier stond ook de troon van oppergod Zeus. De twaalf Olympische Goden zijn Zeus, Hera, Athena, Apollo, Artemis, Ares, Aphrodite, Demeter, Hephaestus, Hermes, Hestia en Poseidon.

De meeste mensen kennen Olympus van de Griekse mythische verhalen. Daarnaast is Olympus het hoogste punt in Griekenland, waardoor het onder wandelliefhebbers ook een populaire plek is.

Mytikas-berg-Olympus-Griekenland
Uitzicht op Mytikas, de hoogste berg van Olympus

Hoe hoog is de berg Olympus?

De hoogste bergtop van Mount Olympus Nationaal Park én zelfs van Griekenland is Mytikas, wat “de neus” betekent. Deze bergtop is 2917 meter hoog. Het nationale park heeft meer dan 50 bergtoppen, dus er is genoeg te ontdekken!

Het beste uitzicht op de bergtop Mytikas heb je vanaf de bergtop Skala, op 2882 meter hoogte. Andere bergtoppen die de moeite waard zijn om te beklimmen zijn Skolio (2905 meter), Stefani (2909 meter) en Touba (2801 meter).

Hoe veel dagen heb je nodig om de berg Olympus te beklimmen?

De meeste mensen starten de wandeling naar de berg Olympus vanaf de parkeerplaats bij hut Prionia. Het is met genoeg daglicht mogelijk om de wandeling van Prionia naar Mytikas in 1 dag te doen, maar houd wel rekening met een flinke wandeling van zo’n 10 uur, waarbij je zo’n 1700 meter klimt én daalt in dezelfde dag.

Hoewel dit haalbaar is, splitsen de meeste mensen de wandeltocht in 2 dagen op, en overnachten onderweg in de berghut Refuge A Spilios Agapitos. Bel ze van tevoren even om te checken of ze genoeg bedden beschikbaar hebben.

Je kunt dan ofwel op dag 1 naar boven klimmen en uitrusten in de hut op de weg naar beneden, ofwel op dag 2 vroeg in de ochtend naar boven klimmen vanaf de berghut. Je maakt de wandeling dan in 2 dagen.

Hoe zwaar is de wandeling naar de berg Olympus?

Het eerste deel van de wandeling, van Prionia naar Refuge A, is voor iedereen prima te doen. Hier en daar loop je wat steiler omhoog, maar over het algemeen is het wandelpad vlak of loopt het geleidelijk omhoog. Het is bijna de hele tijd één route volgen, dus je hoeft weinig na te denken en kunt vrijwel onmogelijk verdwalen.

Vanaf de berghut Refuge A is de wandeling zwaarder; het is steiler, maar je bent ook meer blootgesteld dan in de bossen in het eerste deel. Wanneer het onweert, flink regent of hard waait is het niet verstandig om dit wandelstuk af te leggen. Er zijn weinig schuilplekken en het kan gevaarlijk zijn om hier te lopen, met name met dalen.

Tijdens deze wandeling klim je 1700 omhoog (en ook weer omlaag). Een goede conditie is dus wel belangrijk om te zorgen dat je deze wandeling in het daglicht kunt maken. Als je hier over twijfelt, zou ik je aanraden om de wandeling in 2 dagen op te splitsen en te overnachten in Refuge A.

Ik ben flink getraind om in de bergen te wandelen en ik had de volgende dag toch wel wat spierpijn na 1700 meter klimmen en dalen in 1 dag.

Refuge-A-Mount-Olympus-beklimmen-Griekenland
Jessica-in-bergen-Mount-Olympus-Griekenland

Mijn ervaring met de wandeling in Olympus

Het is nog donker als ik wakker word in mijn wagen op de parkeerplaats van Prionia. Het is heel normaal dat campers hier overnachten, zodat mensen zo vroeg mogelijk met de wandeling kunnen beginnen. De eerste kilometers loopt het pad vrij geleidelijk omhoog. Hier en daar is het een stukje klimmen, maar niets extreems. Ik passeer een paar keer een opgedroogde rivier; aan de rand zijn torentjes van stenen gebouwd.

De eerste 2,5 uur kom ik niemand anders tegen. Oktober is het laagseizoen, maar toch had ik minstens een paar wandelaars onderweg verwacht. Ik schrik op als ik ineens het geluid van bellen achter me hoor. Twee mannen met ezels lopen enkele meters beneden en volgen me op de voet. Ze gaan richting de berghut, Refuge A, om goederen te brengen.

Wandelpad-volgen-E4-voor-Mount-Olympus-Griekenland

Het gedonder van Zeus

De berghut ligt enigszins verscholen tussen de bomen, maar is een ideale plek om uit te rusten. Of om te overnachten, als je de wandeling niet in 1 dag wilt doen. Na de berghut begint het echte klimmen. De paden lopen steiler omhoog en ik moet regelmatig stoppen om even op adem te komen. Hoor ik nou gedonder?

Vreemd, want de weersvoorspelling gaf geen onweer aan en de lucht is blauw. Ik loop door maar niet veel later hoor ik het opnieuw. Even sta ik stil en merk dat het geluid komt van de wind. Ik kan me best voorstellen dat de oude Grieken hier vroeger niet durfden te komen, omdat ze het gedonder van Zeus dachten te horen.

Online kon ik niet veel informatie over de wandeling naar Mytikas vinden. De bergkaarten laten een wandelpad tussen de piek van Skala en Mytikas zien, dus ik wandel op mijn gemak eerst naar Skala. De laatste kilometer is zwaar. Het ziet er niet heftig uit, maar het wandelpad bestaat voornamelijk uit kleine steentjes. 2 stappen omhoog en ik schuif er weer 1 naar beneden.

Ik heb het gevoel dat ik dichter en dichter bij de piek ben. En vanaf daar is het nog maar een klein stukje klimmen naar Mytikas, de hoogste piek van Griekenland.

Althans, dat dacht ik. Als ik eenmaal op de piek van Skala sta zie ik dat er geen simpel wandelpad naar Mytikas loopt. Het wandelpad is een bergkam met gladde stenen. Ik zie enkele plekken waar je jezelf kunt zekeren met een touw, maar ik heb geen klimuitrusting bij me.

Berg-Olympus-Griekenland

Is dit de juiste bergtop?

Ik eet mijn lunch, ietwat gedemotiveerd. Hoe ga ik in godsnaam aan de andere kant van deze bergrug komen, zodat ik op de piek van Mytikas sta? Ik ben zo in mijn gedachten verzonken dat ik niet merk dat er een Duits koppel achter mij staat. “Weet jij toevallig of dit al Mytikas is?”, vraagt de jongen. Ik schud mijn hoofd en wijs naar de piek, recht voor ons.

Samen met de jongen begin ik aan de afdaling om een veilige route te zoeken. Maar na een klein kwartier beseffen we dat het niet veilig is om hier over te steken. Onder ons zien we een wandelpad dat naar Mytikas lijkt te gaan. We keren via dezelfde wandelroute terug naar de berghut. Onderweg komen we een steen tegen, vol graffiti. Als je goed kijkt zie je “Zonaria” en een pijl op de steen staan.

“Ik denk dat dit het wandelpad is dat we vanaf de bergkam zagen”, zegt de jongen. Het is inmiddels te laat om het wandelpad te volgen en naar Mytikas te klimmen. Als we nog in het daglicht terug naar de parkeerplaats willen wandelen moeten we doorlopen.

Ietwat gefrustreerd lopen we terug. Zo dichtbij, maar toch zo ver weg. Ik zal ongetwijfeld een keer terugkomen naar de berg Olympus, om alsnog naar de piek van Mytikas te wandelen. Gelukkig was het uitzicht vanaf Skala, een van de hoogste pieken in Olympus, ook niet verkeerd.

Lees ook: Meteora in Griekenland – alles wat je wilt weten voor vertrek

Bergen-Mount-Olympus-beklimmen-Griekenland
Jessica-in-bergen-Mount-Olympus-Griekenland
Bergen-Mount-Olympus-beklimmen-Griekenland
Berg-Olympus-beklimmen-Griekenland

Ik hoop dat dit artikel over de berg Olympus nuttig is. Wil jij deze wandeltocht ook een keer maken? Sla het artikel dan vooral op! En als je de wandeling al een keer hebt gemaakt en nog meer info wilt delen mag dat via de reacties hieronder. 😊

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *