Ga jij binnenkort op pad om lekker te surfen? Naast een algemene inpaklijst is het ook handig om dan een aparte paklijst voor een surfvakantie bij de hand te hebben. Als je veel gaat surfen is het handig om deze spullen sowieso in te pakken. Zo haal jij het meeste uit jouw surfvakantie en ga je zorgeloos op reis!
Speciaal voor jou als lezer heb ik een Protest kortingscode voor je. Met de kortingscode “cornersoftheworld10” krijg jij 10% korting op de HELE COLLECTIE van Protest (te gebruiken tot en met 31 oktober 2022)
Lees ook: 8 surftips voor beginnende surfers
Speciale paklijst voor een surfvakantie
1. Surfplank
Een van de belangrijkste attributen voor een surfvakantie is natuurlijk de surfplank. Aan beginners zou ik eigenlijk aanraden om ter plekke een surfplank te huren. Beginners oefenen met een longboard en die hebben ze genoeg bij surfscholen en verhuurplekken.
Maar als je wat meer ervaring hebt met surfen is een eigen surfplank heerlijk om mee te nemen tijdens een surfvakantie. Je kunt lekker vroeg in de ochtend het water induiken, nog voordat alle surfscholen openen. De juiste surfplank hangt af van jouw lengte en surfniveau. Via dit uitgebreide stappenplan kun je precies uitvogelen welke surfplank (grootte, vorm, board volume etc.) het beste is voor jou.
Extra tips: neem ook een extra leash en vinnen mee. Mocht jouw surfplank tijdens jouw surfvakantie schade oplopen, dan ben je geen tijd kwijt met het zoeken van nieuwe materialen. Daarnaast is een board sock ook prettig, voor het vervoeren van jouw surfplank. Al is het maar om te zorgen dat de auto niet constant onder de surf wax zit.
2. Wetsuit
Voor de meeste surfplekken heb je een wetsuit nodig, dus vergeet deze niet op jouw paklijst voor een surfvakantie te zetten. Een wetsuit is een pak dat je draagt tijdens het duiken of surfen, zodat je niet onderkoelt terwijl je in het water bent. Daarnaast beschermt een wetsuit ook tegen andere dingen in de zee, zoals kwallen en verwondingen door rotsen of koraal.
Een full wetsuit beschermt je hele lichaam (tot enkels en polsen), een shorty met korte mouwen en pijpen houdt de core van je lichaam warm en is geschikt in warmer zeewater.
De temperatuur van jouw bestemming en het zeewater is van belang bij het kiezen van een wetsuit. De dikte van een wetsuit wordt aangegeven met twee cijfers, bijvoorbeeld 3/2mm. Dit betekent dat de dikte van het materiaal bij de borst 3 millimeter is en bij de armen en benen 2 millimeter. In Frankrijk en Portugal (Atlantische Oceaan) is een 4/3mm wetsuit verstandig, maar in de winter in Azië (bijvoorbeeld Sri Lanka of Indonesië) is een 2/1mm prima.
Extra tip: als je in een gebied met veel rotsen of koraal gaat surfen kunnen surflaarsjes een ideale uitkomst zijn om je voeten te beschermen.
3. Zwemkleding
Je hebt dan wel een wetsuit aan, maar daaronder draag je (bijna) altijd zwemkleding. Een fijn merk voor sportieve mensen is Protest. Dit Nederlandse merk heeft zowel wintersportkleding als vrolijke zwemkleding. Ik ben altijd bezig als ik op het strand ben, dus mijn zwemkleding moet alles wel op z’n plek houden. De zwemkleding van Protest is niet alleen prettig, maar ook nog eens erg kleurrijk en vrolijk! Protest heeft zelfs speciale bikini’s voor surfers, zodat je comfortabel een wetsuit eroverheen aantrekt en op een surfplank kunt liggen.
4. Surfponcho
Een van de dingen die niet mag missen op jouw paklijst voor een surfvakantie is een surfponcho. Ik vind deze er zo schattig uitzien! Vaak moet je je op het strand omkleden en dan is het fijn om een surfponcho bij je te hebben. Je kunt je gemakkelijker omkleden en het houdt je bovendien warm na jouw surfsessie. De meeste surfponcho’s zijn unisex en één maat, dus het is ook een leuk cadeau voor een van je surfervrienden!
Lees ook: 10 leuke cadeaus voor surfers
5. Surf oordoppen
Als surfer breng je veel tijd in het zeewater door. Door de combinatie van koude lucht en koud water kun problemen krijgen met jouw oorkanaal. Dit wordt zwemmersoor (surfer’s ear) genoemd. Je oorkanaal slipt als het ware dicht, waardoor je op de lange termijn niets meer hoort. Als je hier niet op tijd iets aan doet kun je dit alleen door een operatie laten verwijderen.
Maar voorkomen is beter dan genezen. En je kunt zwemmersoor voorkomen door surf oordoppen zoals Surf Ears. Dit zijn oordopjes die wél geluid binnen laten, maar geen water en wind. Je kunt jouw omgeving dus gewoon horen als je deze oordopjes gebruikt. Je kunt ze bovendien door een leash vastmaken aan je zwemkleding of wetsuit.
6. Zonnebrand en aftersun
Zonnebrand is altijd belangrijk om in te pakken, maar al helemaal tijdens een surfvakantie. Je brengt veel tijd in het water door. Zeewater weerkaatst het zonlicht, waardoor zonnestralen nóg sterker zijn als je in het water ligt met je surfplank. Je kunt dus sneller bruin worden, maar ook sneller verbranden.
Zelf gebruik ik het liefst een zonnebrand met zink. Zinkoxide is namelijk een minerale UV-filter. De zonnebrand wordt niet door je huid geabsorbeerd, maar creërt een laagje over jouw huid. De minerale UV-filters weerkaatsen zonnestralen en dringen daardoor niet in je huid door. Zulke zonnebrand is wat dikker en dus minder makkelijk uit te smeren, maar het zorgt wel voor een goede laag om je gezicht en lichaam te beschermen. Zelf ben ik fan van de zonnebrand van Suntribe, dus die staat standaard op mijn paklijst voor een surfvakantie. Deze is water proof en bovendien niet schadelijk voor de oceaan.
Aan het einde van de dag is het goed om aftersun op te smeren, ook als je niet verbrand bent. Dit houdt jouw huid soepel en gehydrateerd.
Lees ook: natuurlijke zonnebrand – fijne merken voor jou én de planeet
7. Comfortabele (zomer-) kleding
Wanneer je op surfvakantie gaat is het belangrijk om comfortabele kleding in te pakken. Ik ben zelf een groot fan van jumpsuits, jurkjes en rokjes. Daar kan ik me vrij en makkelijk in bewegen, ook als ik er een bikini onderaan heb. Niemand zit erop te wachten om na het surfen een strakke skinny jeans aan te trekken, toch? Ga daarom voor losse, comfortabele kleding. Protest is een fijn merk om comfortabele zomerkleding te vinden die er ook nog eens heel leuk uitziet.
8. Surf wax voor de surfplank
Om meer grip op een surfplank te hebben gebruik je wax op een surfplank. Je brengt als het ware een grondlaag aan op jouw board. In principe hebben surf shops en verhuurplekken ook surf wax die je kunt gebruiken, maar ik vind het fijn om altijd een setje op mijn paklijst voor een surfvakantie te zetten. Een fijn merk is Sex Wax van Mr. Zogs.
Op de verpakking staat een temperatuur aangegeven. Bekijk van tevoren wat de watertemperatuur van jouw bestemming is voordat je wax aanschaft. Je hebt namelijk verschillende soorten wax voor koud, middelwarm en tropisch zeewater.
9. Action camera
Een action cam is leuk om mee te nemen tijdens een surfvakantie. Niet alleen zorgt het voor leuke vakantieherinneringen, maar je leert er als surfer ook veel van. Hoe vaak iemand vanaf het strand ook tegen je roept dat je iets fout doet, je ziet de fout pas écht als je het in een video terugziet.
De GoPro camera is de meest bekende action cam. Een goede keuze is de GoPro Hero 9 Black. Deze is klein van formaat, waterproof en heeft bovendien automatische beeldstabilisatie. Ook de Insta 360 One X2 is een goede action cam voor surfers.
10. Aparte tas om jouw natte spullen in te doen
Meestal kleed je je op het strand om na het surfen. Maar je wilt natuurlijk niet dat je hele rugzak nat wordt. Het is daarom goed om een extra tas mee te nemen waar je jouw zwemkleding en wetsuit in kunt stoppen.
Korting op zwemkleding van Protest (niet meer geldig)
Heb jij voor de zomer nog een kleurrijke bikini, een nieuwe zwembroek of hippe zomerkleding nodig? Dan is de zomercollectie van Protest iets voor jou. Speciaal als lezer van Corners of the World krijg jij 10% korting op de hele collectie van Protest, oud en nieuw. Gebruik de kortingscode “cornersoftheworld10” bij het afrekenen. Deze Protest kortingscode is tot en met 31 oktober 2022 te gebruiken.
Lees ook: surfvakantie inspiratie – fijne surfplekken voor beginners
Ik hoop dat deze paklijst voor een surfvakantie nuttig voor je is. Ontbreken er volgens jou nog dingen op deze inpaklijst? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.