NU: 50% korting in de webshop van Corners!
Nablus-Jenin

Palestijnen ontmoeten in Nablus en Jenin

Tijdens een reis naar Israël mag een bezoek aan de Palestijnse gebieden eigenlijk niet ontbreken. De Palestijnse gebieden bestaan momenteel uit de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Gaza is niet open voor bezoekers, maar de Westelijke Jordaanoever wel. Hier vind je een van de meest gastvrije steden waar ik ben geweest: Nablus. En dat kun je ook nog eens mooi combineren met een bezoek aan Jenin.

Palestijnen zijn een van de meest vriendelijke en behulpzame mensen die ik tot nu toe heb ontmoet. Ondanks alles wat ze meemaken zijn ze erg optimistisch en ze vinden het geweldig om mensen van over de hele wereld te ontmoeten. Deze keer neem ik jullie mee naar de locals van Nablus en Jenin, twee Palestijnse steden in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

Belangrijk: vergeet niet om je paspoort mee te nemen als je tussen Israël en Palestina reist! Bij de controlepunten kan er om een paspoort en de blauwe kaart (die je krijgt als je in Israël arriveert) gevraagd worden. Geen stress – het is geen officiële grensovergang en dus niet zo streng als bij aankomst op het vliegveld – maar het kan problemen opleveren als je niets bij je hebt. Een tip is om een foto van jouw paspoort én de blauwe kaart te maken met je camera of telefoon. Op die manier heb je altijd iets bij je om aan te tonen wie je bent en dat je Israël weer gaat verlaten.

Locals ontmoeten in Nablus

Na een busrit van 3 uur arriveren mijn vriendin en ik eindelijk in Nablus. Tientallen gele taxi’s vliegen voorbij. Hier en daar lopen mannen met hun karren op hun gemak over de weg. Ze maken een praatje met voorbijgangers. Overal wapperen Palestijnse vlaggen. Ik pak mijn camera erbij om de drukte op straat vast te leggen. “Waar zijn jullie naar op zoek?” hoor ik achter me. M’n vriendin staat wat onhandig tegenover een lange man. Zijn haar is glad naar achteren gestreken en zijn gezicht is flink gebruind. De bovenste knoopjes van zijn bloes zitten los. Zonder de oprechte glimlach op zijn gezicht had ik hem voor een gladde autoverkoper aangezien.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

“We hebben niet echt één specifieke plek waar we naartoe willen gaan. We willen gewoon het dagelijks leven in Nablus ervaren.” De man begint te glunderen. “Hebben jullie zin in koffie? Als jullie willen kan ik jullie wel een paar mooie plekken in mijn stad laten zien.” Mijn vriendin kijkt me twijfelachtig aan. Eerlijk is eerlijk: met iemand meegaan die we amper een minuut kennen is niet altijd een goed idee. Maar we hebben geen plannen voor de rest van de dag en de man ziet er betrouwbaar uit. Zijn enthousiasme om ons rond te leiden werkt bovendien aanstekelijk. Ik knik instemmend. “Geweldig dames. Mijn naam is trouwens Sayid. Jullie gaan vandaag het beste van Nablus ervaren. Kom!”

Een warm welkom in Nablus

En zo lopen we de eerste koffietent binnen. Ik houd van sterke koffie, zonder poespas. Arabieren houden echter van zoetigheid. En zo worden er steeds meer schepjes suiker in onze koffie’s gegooid. Maar ik durf er niets van te zeggen; Sayid betaalt – zelfs na ons protesteren – onze drankjes. Terwijl we over straat lopen vertelt hij over zijn familie. Zo nu en dan wijst hij naar een gebouw waar een nicht, oom of broer werkt. We worden op bijna iedere straathoek gegroet en verwelkomd. “Welkom in Palestina!”

Nablus-Jenin

We laten het drukke verkeer achter ons en wandelen naar de oude markt, de souk. Nablus is een van de oudste steden ter wereld en het voelt alsof we een reis naar een andere tijd en plek maken. De historische binnenstad van Nablus wordt ook wel Little Damascus genoemd. Hier zie je hoe de gloriedagen van Damascus er ooit uit hebben gezien. Van pittoreske balkonnetjes vanwaar mensen nieuwsgierig naar beneden kijken tot verstopte moskeeën en kleurrijke winkels in de nauwe straatjes. De meeste vrouwen op straat lopen met een hoofddoek; een hidjab. Een enkeling draagt een niqaab of zelfs een boerka. Het is daarom des te vreemder om prachtige jurken en onthullend ondergoed in de winkels rondom en in de souk te zien hangen. Het heeft eigenlijk wel iets mysterieus en bijzonders: alleen de meest dierbare mensen om je heen weten hoe je er onder dit kledingstuk uitziet.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

Mensen zijn zichtbaar blij om te zien dat er een stel buitenlanders in hun stad rondloopt. Nieuwsgierige kinderen volgen ons door de soek. Geuren en kleuren komen ons tegemoet op deze eeuwenoude markt. We maken opnieuw een koffiestop, bewonderen een paar zeep- en kruidenwinkels en dwalen door de historische straatjes van de markt. Hij laat ons lokale lekkernijen proeven, we maken opnieuw een koffiestop en eindigen ten slotte bij een restaurant waar ze kanafeh verkopen. “De beste van de hele regio”, vertelt hij trots. En toegegeven: het is inderdaad lekkerder dan de meeste kanafeh die ik tot nu toe heb geproefd in Israël en Palestina. Het is vaak mierzoet, waardoor de smaak van kaas naar de achtergrond verdwijnt. Maar deze is perfect. Net zoals deze dag.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

“Wat kunnen we voor jou betekenen?”

Na een aantal uur lopen we richting de bushalte, we moeten proberen om een van de laatste bussen naar Ramallah te halen. “Denk je dat we hem iets moeten geven, geld voor zijn tijd bijvoorbeeld? Hij heeft ons tenslotte de hele dag rondgeleid en bovendien al ons eten en drinken betaald”, vraagt mijn vriendin in het Spaans, zodat Sayid het niet verstaat. “We kunnen hem altijd vragen wat we voor hem kunnen doen.”

Wanneer we deze vraag aan hem herhalen lacht hij. “Hebben jullie een leuke dag gehad? Een goed gevoel aan Nablus overgehouden?” We lachen en knikken. “Dat is voor mij meer dan genoeg. Laat mensen weten dat ze naar Nablus kunnen komen, dat het hier veilig en zelfs leuk is.” En met die woorden loopt hij terug naar zijn winkel, draait nog een keer om om ons uit te zwaaien en verdwijnt vervolgens in de menigte.

Wat te doen in Nablus?

Wat kun je – naast het ontmoeten van super vriendelijke locals – doen in Nablus?

1. Beste kanafeh proeven

Ben je net als ik een kaasliefhebber? Dan moet je zeker kanafeh proberen. Nablus is namelijk een van de beste plekken om deze Arabische snack – gemaakt van gesmolten geitenkaas en siroop – te proberen. Bij onder andere Helowiat Al Aqsa zie je hoe de grote schalen worden klaargemaakt en kun je natuurlijk een stuk proeven.

Nablus-Jenin

2. Traditionele zeepfabriek bezoeken

Nablus is in het Midden-Oosten een van de bekendste plekken waar zeep wordt gemaakt. Bezoek een van de eeuwenoude zeepfabrieken in de oude stad van Nablus om te zien hoe de zeep wordt gerealiseerd.

3. Relaxen in een eeuwenoude hammam

Daarnaast zijn de hammams – Turkse badhuizen – erg geliefd in Nablus. In Hammam Esh-Shifa in de oude binnenstad maak je een reis terug in de tijd en kun je optimaal relaxen. Houd er rekening mee dat mannen en vrouwen niet gezamenlijk naar een hammam kunnen gaan. Vrouwen kunnen naar de hammam op dinsdag en zondag, mannen kunnen de hammam op de overige dagen bezoeken. De entreeprijs voor de hammam is 35 shekel.

4. Uitzicht vanaf Mount Gerizim

Nablus is gelegen tussen twee heuvelen: Mount Gerizim en Mount Ebal. Mount Gerizim is de heilige berg waar de Samaritanen leven. Deze bijzondere gemeenschap bestaat uit slechts een paar honderd mensen: een deel woont in de Israëlische stad Holon en het andere deel woont op Mount Gerizim. Het is lastig om te omschrijven wie de Samaritanen precies zijn: ze zien het als een belediging als ze met de hedendaagse Joden worden vergeleken, ze noemen zichzelf namelijk liever de volgelingen van Mozes. Voor de Samaritanen is Mount Gerizim de meest heilige plek op aarde – en niet de Tempelberg in Jeruzalem. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de vallei waarin Nablus gelegen is.

5. Jacob’s Well

Jacob’s Well bevindt zich in een Grieks-Orthodoxe kerk, net buiten het centrum van Nablus. Dit zou de plek zijn waar een Samaritaanse vrouw water aan Jezus gaf. De kerk is helemaal gebouwd en gedecoreerd door de Grieks-Orthodoxe priester die daar vandaag de dag nog steeds woont. Zelfs zijn eigen toekomstige tombe heeft hij gemaakt. Het is mogelijk om de kerk binnen te gaan en via de trappen naar Jacob’s Well te gaan. Hier kun je de metersdieep put bezoeken en het verse water drinken. De kerk en de put zijn gratis te bezoeken, maar een kleine donatie voor het onderhouden van de plek wordt gewaardeerd.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

6. Balata vluchtelingenkamp in Nablus

Tegenover Jacob’s Well vind je de ingang van een van de grootste vluchtelingenkampen in de Westelijke Jordaanoever: Balata. Je moet hierbij niet denken aan een kamp met tenten in the middle of nowhere: het Balata vluchtelingenkamp in Nablus bestaat al tientallen jaren en generaties leven hier inmiddels. Huizen worden uitgebreid door een verdieping bij te bouwen en het merendeel wordt gedecoreerd door gevonden voorwerpen op straat. Er zullen ongetwijfeld groepjes nieuwsgierige kinderen achter je aan lopen, mensen zullen je zeker aanspreken en vragen waar je vandaan komt.

Lees ook: Bethlehem – meer dan de geboorteplaats van Jezus Christus

Nablus-Jenin

7. Tel Balata

Slechts een eeuw geleden werden de ruïnes van Tel Balata in Nablus ontdekt. De ruïnes van deze eeuwenoude plek zijn tegenwoordig openbaar voor het publiek. In het museum kun je enkele voorwerpen vinden die hier zijn gevonden en een korte video zien over de stad en de opgravingen. De entreeprijs is 10 shekel.

Nablus-Jenin

Locals ontmoeten in Jenin

Jenin is de meest noordelijke Palestijnse stad in de Westelijke Jordaanoever. Er zijn weinig ‘echte’ bezienswaardigheden in de stad, maar daardoor misschien juist een goede plek om het dagelijks leven in Palestina te ervaren. Het is een drukte van jewelste op de markt van Jenin en ik raak mijn vrienden al snel uit het oog. Ze weten inmiddels hoe laat het is: ik houd van het fotograferen op markten. Oude vrouwen met wandelstokken proberen een weg te banen door de drukte en de beste mango’s en kruiden bij elkaar te verzamelen. Tientallen mannen en jongens duwen hun karren langs de kraampjes en er ontstaat al snel een opstopping.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

Een van de karren botst per ongeluk tegen de mangokraam, waardoor een deel op de grond valt. Dit alles gebeurt recht voor de neus van de eigenaar. Hij loopt rood aan en gooit een paar van zijn sinaasappelen naar de jongen. Ik probeer het tafereel vast te leggen, zonder zelf een sinaasappel tegen m’n hoofd te krijgen. Een jongen tikt op mijn schouder, lacht en wijst naar mijn camera. “Mag ik een foto van je maken?” vraag ik. Hij gaat naast zijn kraam staan en lacht breeduit. En als een schaap eenmaal over de dam is…

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

Al snel ren ik van hot naar her en maak ik foto’s van iedereen op de markt. Iedere keer wanneer ik een nieuwe foto laat zien aan de mensen wordt er gejuicht, gelachen en geklapt. Het was voor mijn vrienden niet moeilijk om me terug te vinden. Mensen steken hun duim op wanneer we langslopen en diverse mensen geven ons fruit als bedankje. Later bekijk ik het resultaat: stuk voor stuk vrolijke mensen, lachend met hun mond én hun ogen. Oprechte blijheid.

Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin
Nablus-Jenin

Veiligheid in de Palestijnse gebieden?

Ondanks het Israël-Palestinaconflict waar geen einde aan lijkt te komen is het over het algemeen veilig om naar Palestina te reizen. In tegenstelling tot Gaza is de Westelijke Jordaanoever het merendeel van de tijd prima te bereizen. Ik ben inmiddels tientallen keren naar Palestijnse steden zoals Bethlehem, Hebron, Ramallah en Nablus geweest. Zelfs in onrustige tijden – waaronder het moment dat Trump vertelde dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wordt verplaatst – kon ik hier rondreizen met een veilig gevoel. Het enige dat ik heb meegemaakt is dat sommige wegen werden geblokkeerd door grote rotsblokken, waardoor de bus moest omrijden. Ook is het verstandig om de Damascus Gate in Jeruzalem op zulke momenten zo veel mogelijk te vermijden; dit is de plek waar in onrustige tijden veel protesten worden gehouden.

Onthoud dat zowel de Israëliërs als de Palestijnen je niets aan willen doen en al helemaal geen problemen willen hebben met gewonde buitenlanders. Het is echter wel verstandig om in onrustige tijden in jouw hostel/hotel na te vragen of het verstandig is om naar Palestijnse steden te reizen. Ook kan het voorkomen dat tours naar Palestijnse plekken worden gecanceled in onrustige tijden.

Hoe kom ik in Nablus en Jenin?

Nablus en Jenin liggen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, waardoor deze steden vaak worden overgeslagen door toeristen. Wie met het openbaar vervoer naar Nablus en Jenin reist moet wel wat geduld hebben: de reis duurt 3 uur – als je geluk hebt.

Vanaf Jeruzalem neem je de bus naar Ramallah en daar stap je over op de bus naar Nablus. Houd rekening met de tijd: wij namen een van de laatste bussen terug naar Ramallah rond 7 uur ‘s avonds. Vanaf Ramallah kun je ofwel een shared taxi naar Jenin nemen of de bus naar Nablus nemen en daar overstappen naar Jenin.

Ben jij wel eens in een van deze Palestijnse steden geweest? Of zou je hier wel eens naartoe willen – misschien wel naar aanleiding van deze blog? Laat het me hieronder weten!

Reacties via Facebook account

comments

14 gedachten over “Palestijnen ontmoeten in Nablus en Jenin”

  1. Wat een warm welkom hadden jullie in Nablus, leuk! Ik zou eerst ook wel even achter mn oor krabben of ik met de eerste de beste man die je aanspreekt mee zou gaan. Je hebt hier vast geen spijt van gehad want jullie hebben volgens mij een geweldige dag gehad. Het spat in elk geval van de prachtige foto’s af. En wat een trotse en blije gezichten op de markt, mooi vastgelegd.

    1. Merci Marcel! Ik ben inmiddels al redelijk wat keren in Palestina geweest dus ik wist ergens wel dat het daar normaal is om door iedereen aangesproken en geholpen te worden ;p Maar het is inderdaad niet altijd aan te raden om dat te doen. Denk dat intuïtie vooral erg belangrijk is. Plus: als ik alleen was had ik het sowieso niet gedaan, nu waren we met 3 meiden. 🙂

  2. Wat een mooie ervaring! Sowieso heel mooi om dit gezien te hebben. Ons gebeurde dit in Hebron, werden we ook zomaar door iemand aangesproken die ons vervolgens het hele centrum heeft laten zien met veel informatie. Heel gaaf. Als ik ooit terug ga wil ik ook naar Nablus!

    1. Jaaaa ik weet zeker dat je Nablus ook leuk zult vinden! Ik vind Hebron een erg interessante, maar ook intense plek. Soms nog intenser qua sfeer en emoties van mensen dan Jeruzalem.

  3. Wat een mooi verhaal. Ik herken de gastvrijheid uit Syrie…ik zou hier zeker heen willen! De manier waarop deze meneer jullie ‘zijn’ stad liet zien is echt de manier om respect voor elkaar te krijgen en te zorgen dat meer mensen dit willen zien…ik ben er iig een van

    1. Wat leuk om te horen Martin 🙂 Wanneer ben je in Syrië geweest? Ik ben nog lang niet klaar met het Midden-Oosten, maar het is jammer dat het door alle oorlogsgebieden niet altijd mogelijk is om ergens nog naartoe te gaan (als het uberhaupt nog overeind staat). 🙁

  4. Leuke blog!

    Helaas had ik tijdens mijn reis door Israël veel te weinig tijd om alles te zien. Ik heb dingen in Israël gemist – maar ook in Palestina. Wel ben ik blij dat ik in ieder geval de grens over geweest ben.

    1. Ja inderdaad, het is niet zo’n heel groot gebied maar er is genoeg te zien en te doen in Israël en Palestina 🙂

  5. Wat leuk dat ze allemaal zo enthousiast op de foto wilden! Dan kan je zien dat daar vast niet heel veel toeristen komen. Het lijken me leuke dorpen om te bezoeken!

    1. Haha ja inderdaad, ze waren niet echt gewend aan mensen die zelfs van buiten de stad komen, laat staan uit een ander land. Maar hun enthousiasme was geweldig! 🙂

  6. Hi! Wat een fijn verhaal om te lezen! Ik ga binnenkort 3 maanden op stage in Balata RC, Nablus en ik ben op dit moment aan het uitzoeken welke documenten en dergelijke ik nodig heb om door Israel heen te reizen en om Palestina binnen te komen. Nu las ik hier iets over een blauwe kaart, wat houdt dat precies in? Weet iemand misschien of ik me als toerist moet voor doen (ik heb geen bewijs van verblijf in hostels, alleen bewijs dat ik voor 3mnd op Balata refugee camp verblijf), om vragen te vermijden of dien ik speciale documenten te hebben omdat ik een ontern ben? Ben al veel aan het zoeken op internet en in contact met ambassade’s, maar echt duidelijk is het nu nog steeds niet. Hoop dat iemand me kan helpen! 🙂

    1. Hey Frannie, wat leuk om te horen dat je naar Palestina gaat! Waarschijnlijk vlieg je naar Ben Gurion Airport in Israël hè? Palestina heeft namelijk zelf geen vliegveld. Je krijgt bij aankomst een blauwe kaart waarmee je 3 maanden in Israël mag blijven. De blauwe kaart is als vervanging voor een stempel in je paspoort (in sommige landen kun je er namelijk problemen mee krijgen als je in Israël bent geweest). Op de kaart staan jouw gegevens en wanneer je het land weer moet verlaten. Houd wel rekening met een strenge ondervraging, aangezien je 3 maanden wilt blijven.

      Ik zou zeker niet aan de douane vertellen dat je naar Palestina gaat om problemen te voorkomen. Je kunt gewoon vrij reizen tussen Israël en Palestina als buitenlander, maar vergeet niet om je paspoort altijd mee te nemen.

      Als ik jou was zou ik via Booking een printscreen maken van een hostel in Jeruzalem of Tel Aviv in het Nederlands. Zo hoef je de boeking niet daadwerkelijk te maken. Waarschijnlijk vragen ze je direct waar je de rest van de periode blijft en hoe lang je verwacht te blijven. Ik zou dan zeggen dat je een rondreis wilt maken in Israël en omdat je de route nog niet weet wil je nog niet alles vastleggen. Het helpt ook altijd als je zegt dat je op een andere reis Israëliërs hebt leren kennen. Wel even een paar namen in gedachten houden dan (Gal, Itay, Alon, Tal zijn namen die véél in Israël gebruikt worden).

      In principe word er nergens geregistreerd als je tussen Israël en Palestina hebt gereisd, met de blauwe kaart mag je in beide gebieden komen. Ik ben regelmatig naar Palestijnse steden geweest en nooit problemen gehad. Maar mocht je meer informatie willen hebben laat het me gerust weten! 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *