Ik ben in heel wat steden op de wereld geweest, maar mijn thuisstad Den Bosch blijft toch een van mijn favorieten. Ik ben in Den Bosch opgegroeid en ken de stad op mijn duimpje. Heb jij tips voor Den Bosch nodig? In deze blog deel ik een stadswandeling die jij voor jouw dagje Den Bosch kunt gebruiken. Ik leid je in één dag langs alle leuke plekken die de Noord-Brabantse stad te bieden heeft.
Lees ook: overnachten in Den Bosch – 9 leuke hotels voor jouw weekendje weg
De stadswandeling is 6,5 kilometer lang en prima te doen voor jong en oud. Via deze link kun je de wandelroute openen in Google Maps.
stadswandeling door den bosch: lekker veel tips
1. Gouden draak van Den Bosch
We beginnen de wandeling bij het Centraal Station van Den Bosch. Vanaf hier zie je direct een van mijn favoriete plekken in Den Bosch: de gouden draak bij de Drakenfontein op de rotonde. Voor mij is dit – samen met de Sint Jan en het Jheronimus Bosch standbeeld op de markt – een icoon van de stad. Als ik deze ergens op een foto zie weet ik direct dat iemand in Den Bosch is.
Extra tips voor Den Bosch #1: bij deze rotonde vind je een regenboog-zebrapad. Leuk voor een kleurrijke foto!
2. Koffie drinken bij Coffeelab
Op een van de hoeken van de rotonde bij de gouden draak vind je Coffeelab. Een fijne koffietent met een prettige sfeer en een fijne menukaart. Ik noemde hem al als een van mijn favoriete werkplekken in Den Bosch, maar ook tijdens een stedentrip Den Bosch is dit een prima begin van de dag.
Lees ook: de 8 leukste werkplekken in Den Bosch (tips van een local)
3. Uitzicht over de Dommel
Vanaf Coffeelab loop je rechtdoor via de Stationsweg richting de rivier de Dommel. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de oude treurwilgen die langs het water staan. In de verte zie je aan je linkerzijde de tramkade en muren vol graffiti. Als je zin hebt om street art in Den Bosch te spotten ga je bij de brug naar links en loop je helemaal door over de Havensingel.
Als je geen street art wilt zien tijdens deze stadswandeling kun je de brug oversteken en doorgaan vanaf punt 6.
4. Street art bij de Tramkade en de Havendijk
Bij de stoplichten steek je over en loop je langs de graffiti op de Havendijk. Je kunt hier wat straatjes induiken, want de street art is op de meest gekke plekken te vinden. Loop vervolgens door naar het Werkwarenhuis. Achter het Werkwarenhuis vind je namelijk de gigantische silo’s die van de top tot de bodem helemaal zijn beschilderd. Heel tof om te zien! De Tramkade is sowieso een creatief bolwerk, waar veel mensen bezig zijn met kunst en artistieke dingen.
Extra tips voor Den Bosch #2: in de zomermaanden wordt er al jaren Costa del Silo opgezet; een buitenterras met beach vibes direct naast de silo’s en het water. Super leuk sfeertje!
5. Huizen aan de Dieze
Loop vervolgens terug naar de stoplichten en steek weer over, richting het bruggetje. Je kunt dan namelijk lopen langs de rivier de Dieze via de Smalle Haven. De huisjes in deze straat vind ik er zo leuk uitzien!
6. De Uilenburg: gezelligste deel van de stad
Vanaf hier kom je ongeveer weer uit bij de brug over de Dommel – als je de street art dus niet wilt zien kun je de route vanaf hier verderlopen. Je bent nu in de Uilenburg, de gezelligste wijk van de binnenstad. Hier vind je onwijs veel leuke cafés en restaurants.
Proeflokaal ’t Paultje in de Lepelstraat is bijvoorbeeld een aanrader als je van speciaalbieren houdt.
Leuke tentjes om koffie te drinken of te lunchen in de Uilenburg zijn Drab Coffee in de Kruisstraat en Nom Nom in de Postelstraat. Ook in de Snellestraat vind je een paar leuke zaken, waaronder Crème Coffee & Pastry, Eetbar DIT en The Shoege.
Als je zin hebt in falafel en andere Midden-Oosterse gerechten kun je terecht bij Yalla Yalla Foodbar in de Postelstraat. Een van mijn favoriete restaurants in Den Bosch!
Ook heb je meerdere keren uitzicht op de Binnendieze. Den Bosch bestaat namelijk uit een heel kanalennetwerk. Vanaf de Uilenburg zijn er meerdere opstapplekken om Den Bosch vanaf een ander perspectief te ontdekken.
Extra tips voor Den Bosch #3: vergeet niet om Zoete Lieve Gerritje aan het water te spotten; de hoofdpersonage in het volkslied “Dat gaat naar Den Bosch toe”.
Lees ook: lunchen in Den Bosch – 15 leuke koffiezaken en restaurants
7. Veel leuke winkels in de Vughterstraat
Via de Uilenburg loop je naar de Vughterstraat. Deze straat is bij Bosschenaren vooral bekend vanwege de vele carnavalswinkels die je hier kunt vinden. Daarnaast zitten er verschillende concept stores, tweedehands winkels en winkels voor creatievelingen in deze straat.
Een paar van mijn favoriete plekken in deze straat zijn Koekwaus (kleding), De Kwast (creatieve winkel), De Dobbelsteen (spelletjeswinkel), Luthiers (gitarenwinkel), Pimpt (tweedehands winkel) en Hoofs (carnavalswinkel).
Lees ook: leuke winkels in Den Bosch – tips van een local
8. Oversteken met het pondje naar Bossche Broek
Je loopt de Vughterstraat helemaal uit en komt dan bij het Wilhelminaplein (ook wel het Heetmanplein genoemd) uit. Dit was vroeger een van de drukste verkeerspunten in de stad.
Je steekt dit plein over richting de brug, richting Vught. Bij de brug vind je aan de linkerkant een trap om naar beneden te gaan. Hier wacht een pondje op je om over te steken naar natuurgebied Bossche Broek.
Je steekt het water over en komt dan uit in Bossche Broek: het natuurgebied buiten het centrum van Den Bosch. Houd er rekening mee dat het nog best veel kracht kost om dit vlot naar de overkant te trekken!
9. Wandelen door Bossche Broek in Den Bosch
Vanaf het pondje kun je lekker wandelen door het natuurgebied Bossche Broek. Tijdens de stadswandeling loop je het stuk langs het water, maar je kunt de ronde zo groot maken als dat je zelf wilt. Je komt als het goed is altijd uit bij het punt waar de Zuidwal en de Pettelaarseweg elkaar kruisen.
10. Wandeling vervolgen door Zuiderpark
Zodra je de straat oversteekt zul je een paar opvallende figuren zien: de verzonnen figuren van Jheronimus Bosch, oftewel Jeroen Bosch. Jeroen Bosch was een schilder in de vijftiende eeuw die surrealistische schilderingen maakte. Een van zijn bekendste werken is de Tuin der Lusten. Het originele schilderij is in El Prado in Madrid te vinden. Door de stad heen vind je verschillende surrealistische figuren die door Jeroen Bosch zijn ‘verzonnen’. Enkele vind je in en rondom het Zuiderpark, maar ook in het water.
11. De Sint-Janskathedraal, de trots van Den Bosch
Als je een stukje door het Zuiderpark hebt gewandeld loop je terug naar het kruispunt van de Zuidwal en de Pettelaarseweg. Hier vervolg je de wandeling richting de Parade. Op de Parade vind je verschillende restaurants, maar het meest opvallende bouwwerk is toch wel de Sint-Janskathedraal. Je kunt de Sint-Jan beklimmen, maar wel alleen onder begeleiding van een gids. Maar ik zou je zeker aanraden om even naar binnen te lopen en de kerk te bewonderen. En aan de buitenkant van de Sint-Jan is er ook genoeg te zien. Zo veel versieringen!
Extra tips voor Den Bosch #4: kun jij het beeld van de engel met de telefoon vinden in de versiering van de Sint Jan?
12. De werken van Jeroen Bosch bewonderen
Vanaf de Parade loop je via de Choorstraat en de Clarastraat richting de Hinthamerstraat. Als je naar rechts afslaat kom je al snel bij het Jheronimus Bosch Art Center terecht. Er zijn jammer genoeg geen originele werken meer van Jeroen Bosch in dit museum te vinden, maar het is nog steeds de moeite waard. Bovendien zit het museum in een prachtig gebouw. Als je de lift naar de bovenste verdieping neemt heb je een mooi uitzicht over het centrum van Den Bosch en op de Sint-Janskathedraal.
13. Schilderstraat: rust in het drukke centrum van Den Bosch
Als je vanaf het Jheronimus Bosch Art Center een klein stukje terugloopt over de Hinthamerstraat vind je aan de overkant de Schilderstraat. Dit is een schattig straatje dat je niet zou verwachten in het drukke centrum van Den Bosch. Als je doorloopt kom je al snel een groot kunstwerk tegen op een huis aan de linkerkant.
Let op: via Google Maps geeft de kaart aan dat je niet vanaf de Schilderstraat naar het Carnavalsmuseum kunt lopen, maar dat kan dus WEL.
Je volgt deze weg naar links en komt uit bij het Oeteldonks Gemintemuzejum. Een van de belangrijkste feesten voor een Bosschenaar is het Oeteldonks carnaval. Oeteldonk? Dat is dus de naam van Den Bosch in de carnavalsperiode. Het carnavalsmuseum is niet erg groot, maar erg interessant als je meer over het carnaval door de eeuwen heen wilt leren. Ook een leuk museum voor kinderen, aangezien ze veel versieringen en kostuums tentoon hebben gesteld!
14. Nog meer surrealistische beelden in de Jeroen Bosch tuin
Als je vanaf het Carnavalsmuseum een stukje rechtdoor loopt kom je eerst uit bij een schattig hofje: Het Zusters van Orthen hofje. Vervolg je weg en je komt alweer wat beelden van Jeroen Bosch tegen. Deze kunstwerken omringen de Jeroen Bosch tuin. Stop zeker even in deze tuin. Je kunt immers nooit genoeg van die surrealistische beelden zien, toch?
15. De winkelstraat van Den Bosch: Hinthamerstraat
Er zijn verschillende wegen die eigenlijk allemaal weer naar de Hinthamerstraat leiden. De Hinthamerstraat is een van de bekendste winkelstraten in Den Bosch. Als je zin hebt om te shoppen kun je nu beginnen!
16. Eindigen op de Markt, hét centrum van Den Bosch
De Hinthamerstraat brengt je uiteindelijk naar een van de leukste plekken van Den Bosch: de Markt. Hier vind je diverse dingen die de moeite waard zijn om even te bewonderen. Denk aan het beeld en het huis van Jeroen Bosch (voorheen De Kleine Winst genoemd), het Stadhuis en de Moriaan. De Moriaan is het oudste bakstenen huis van Nederland. In dit gebouw kun je bovendien meer informatie vinden over Den Bosch, activiteiten en evenementen. Vanaf de Markt loop je trouwens zo naar de Arena, waar je nog meer kunt winkelen.
Als je zin hebt in een kop koffie of een lunch op de Markt kan ik ’t Opkikkertje aanraden. De kikker is een van de symbolen van de stad (waarschijnlijk omdat het land rondom Den Bosch vroeger moeras was en daar veel kikkers leefden). En bij ’t Opkikkertje vind je honderden kikkers. Erg leuk om eens een kijkje te nemen. Bovendien verkopen ze hier de echte Bossche Bollen van Jan de Groot. Je kunt Den Bosch eigenlijk niet verlaten zonder een Bossche Bol geproefd te hebben, toch?
17. Extra tip voor Den Bosch voor zaterdag: lekkerste stroopwafels van Nederland
Als je op zaterdag in Den Bosch bent moet je zeker een stroopwafel halen bij de stroopwafeltent op de markt. Deze vind je voor de Hema. Onwijs lekker!
18. Biertjes drinken bij Jongens van de Wit in het Paleiskwartier
Jongens van de Wit is een Bossche stadsbrouwerij in de wijk Paleiskwartier, achter het treinstation. De meeste toeristen komen niet in deze buurt. Een paar jaar geleden was hier eerlijk gezegd ook weinig te zien. Maar tegenwoordig hebben een aantal leuke restaurants en cafés zich hier gevestigd, waaronder Jongens van de Wit. Ze hebben hier een leuk aanbod aan verschillende bieren en boven het restaurant kun je zien hoe het bier gebrouwen wordt. Je kunt zowel binnen- als buiten zitten. Er is ook een spelletjeskast en er worden af en toe evenementen zoals een pubquiz georganiseerd.
Hoe zit het met de Bossche Bollen in Den Bosch? Waar kan ik de echte Bossche Bollen eten?
Veel mensen willen een echte Bossche Bol van Jan de Groot eten als ze in Den Bosch zijn. Jan de Groot heeft een banketzaak, tegenover het Centraal Station. Veel mensen halen hier hun Bossche Bollen af, maar ze hebben ook een lunchroom waar je op je gemak kunt zitten.
Op zaterdag sta je hier echter een eeuwigheid te wachten.
Heb je geen zin in die lange rij en wil je toch Bossche Bollen eten? Goed nieuws! Er zijn diverse plekken in Den Bosch waar je ook gewoon de bollen van Jan de Groot kunt eten. Meestal staat er een wit bord buiten het restaurant dat aangeeft dat ze de echte Bossche Bollen op de menukaart hebben staan. Restaurants waar je de Bossche Bollen kunt bestellen (als ze niet op zijn natuurlijk) zijn Happiness Café in de Orthenstraat, ’t Opkikkertje op de Markt, Silva Ducis op de Parade en Bolwerk Den Bosch aan de Dommel.
Lees ook: wat te doen in de omgeving van Den Bosch? Tips van een local!
Dit was een uitgebreide blog met mijn tips en een stadswandeling voor Den Bosch. Ga jij binnenkort een dagje naar Den Bosch en ben je nog op zoek naar meer tips? Laat het me gerust hieronder in een reactie of via de mail weten. En als je zelf nog tips voor toffe plekken in Den Bosch hebt natuurlijk ook!
Het is raar… Want ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie, nota bene in Den Bosch, maar van de plekken die je benoemt ken ik er maar vier. Ik denk dat ik de stad wat beter moet gaan ontdekken! Dankjewel voor je tips!
Haha ik herken het helemaal hoor! Ik ben m’n hele leven hier opgegegroeid, maar ik ging pas echt meer actief van de stad zien toen ik voor een opdrachtgever iets over Den Bosch moest schrijven een paar jaar geleden ;p Veel plezier met ontdekken en laat het gerust weten als je nog op zoek bent naar meer tips 🙂
Leuk! Hoelang duurt de stadswandeling ongeveer?
Ik heb de wandeling een paar keer met andere mensen in 3-4 uur gedaan, maar als je niet stopt kun je de wandeling denk ik binnen 2 uur doen. Al is het natuurlijk wel leuk om ergens te eten en af en toe ergens binnen te lopen. 🙂
Als bezoekers uit het hoge noorden hebben we erg genoten van Den Bosch. En mede dankzij jouw stadswandeling hebben we het idee dat we Den Bosch echt hebben ontdenkt. Morgen nog snel even een espresso drinken bij de silo’s voordat we weer naar boven reizen. Dank!
Bedankt voor je leuke bericht en fijn om te horen dat je een goede tijd in Den Bosch hebt gehad Michel! 🙂
Hoi,
Las net je blog over de wandeling.
Vraag heb jij ook een GPX van de route ?
Gr.
Hoi Rik,
Nee sorry, er is geen GPX van deze route door Den Bosch. Ik heb hem zelf samengesteld als artikel omdat ik ben opgegroeid in deze stad, maar nooit als GPX. Ik hoop dat je er alsnog iets aan hebt 😉