Voorbereid op reis naar Israël: waar moet je allemaal aan denken voor vertrek? Er zijn een aantal dingen die ik van tevoren al wist, maar ook een aantal dingen waar ik ter plekke pas achter kwam. Ik heb 1 jaar in Israël gewoond en kom hier regelmatig terug. Dus inmiddels weet ik wel een beetje wat je kunt verwachten als je naar Israël vertrekt. Daarom heb ik voor jou verzameld wat je moet weten voor vertrek. Zo ga jij met een veilig gevoel en voorbereid op reis naar Israël!
Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!
Voorbereid op reis naar Israël: alles wat je moet weten voor vertrek
1. Voor vertrek naar Israël: meer dan alleen wat je in het nieuws ziet
Besef allereerst dat het Israël dat je door de media te zien krijgt géén compleet beeld geeft van het land. Met enkel die beelden en verhalen in mijn achterhoofd zou ik nooit naar Israël zijn gegaan. Maar gelukkig is Israël veel meer dan het geweld en de eindeloze oorlog over grondgebied. Houd dat dus goed in je achterhoofd.
2. Kleding meenemen naar Israël
Wat moet je meenemen naar Israël wat betreft kleding? Dit is natuurlijk afhankelijk van de periode dat je Israël bezoekt. Als je enkel Tel Aviv in de zomer bezoekt heb je genoeg aan zomerkleding (korte broeken, shirts).
Bezoek je Jeruzalem? Dan zou ik ook meer bedekkende kleding meenemen, zodat in ieder geval je schouders en benen bedekt zijn. Je mag namelijk bepaalde plekken zoals de Tempelberg niet bezoeken als je ongepast bent gekleed. En zo voorkom je dat ultra-orthodoxen je raar aanstaren of zich zelfs vervelend gedragen. Ook is het ’s avonds een stuk kouder in Jeruzalem; de stad ligt namelijk een stuk hoger dan Tel Aviv aan zee. Een trui of vest meenemen is dus verstandig. In het najaar en in de winter is het slim om ook een (regen-) jas mee te nemen.
3. Visum voor Israël
Wanneer je op vakantie gaat naar Israël krijg je bij aankomst een toeristenvisum. Je hoeft van tevoren dus geen visum te regelen. Dit visum krijg je voor 90 dagen (3 maanden). Let erop dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn tijdens je bezoek aan Israël. Je krijgt géén stempel in je paspoort, maar een los papiertje dat wordt gescand. Zorg ervoor dat je deze niet kwijtraakt, want deze moet je ook weer tonen als je het land verlaat.
Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video
Houd er rekening mee dat de douane van Israël een van de strengste ter wereld is. Iedereen wordt bij aankomst ondervraagd. Vragen zoals “waarom bezoek je Israël?”, “wat is de naam van je vader?” en “wat heb je de afgelopen jaren precies voor werk gedaan?” zijn standaard vragen. Twijfelen ze over iets dan wordt er gerust nog een uur langer doorgevraagd over je leven. Regelmatig worden Facebookaccounts, Whatsappberichten en computers grondig bekeken. Dit kan behoorlijk intimiderend zijn, vooral als je hier niet op bent voorbereid.
Tip om alles soepel te laten verlopen en voorbereid op reis naar Israël te gaan: zorg dat je in ieder geval een reservering voor de eerste nachten en een bewijs van vertrek (een vliegticket) kunt laten zien. Dat maakt de kans op een grondige ondervraging een stuk minder.
4. Wat als ik een Arabisch land heb bezocht en Israël wil bezoeken?
Je zult op internet vaak lezen dat je Israël niet kunt bezoeken met een stempel van Arabische landen zoals Soedan, Iran, Jemen, Libanon of Saoedi-Arabië. Het is niet onmogelijk, maar je gaat ongetwijfeld streng ondervraagd worden over jouw trip naar deze landen. Ik ken verschillende mensen die na een bezoek aan deze landen naar Israël zijn gekomen en uren werden ondervraagd maar uiteindelijk wel Israël mochten bezoeken. Mocht je écht tegen deze ondervragingen opkijken dan kan het verstandig zijn om een nieuw paspoort aan te vragen voordat je naar Israël gaat.
Lees ook: voorbereid op reis naar Jordanië – alles wat je moet weten voor vertrek
5. Geldzaken Israël
In Israël betaal je met de Nieuwe Israëlische shekel, maar iedereen zegt gewoon shekel. Prijzen worden vaak aangegeven met NIS. De koers tijdens mijn verblijf is ongeveer 4 shekel voor €1 euro, maar check van tevoren de meest recente koers. Deze kan namelijk maandelijks nogal schommelen.
Geld pinnen in Israël is niet altijd gemakkelijk. Een normale bankpas werkte eigenlijk nergens, op Leumi Bank na. Bij sommige banken en ATM’s werd ook mijn Mastercard creditcard niet geaccepteerd. Gek genoeg kon ik wel altijd geld pinnen bij de losse automaten die niet bij een bank horen en er enigszins verdacht uitzien. Gelukkig kun je bijna overal (in restaurants en winkels) met een creditcard afrekenen, maar persoonlijk vind ik het fijn om ook wat contant geld bij me te hebben. Wil je voorbereid op reis naar Israël gaan? Neem dan minstens 1 creditcard mee. Deze kun je regelen via jouw bank, maar je kunt ook een prepaid creditcard van N26 nemen. Deze vul je van tevoren aan met geld, zodat het geld direct bij het betalen van de kaart wordt afgeschreven.
In Tel Aviv zijn de prijzen voor eten en slapen iets hoger dan die in Nederland. In Jeruzalem is het ongeveer gelijk. Buiten Tel Aviv en Jeruzalem is alles iets goedkoper. Houd er rekening mee dat met name alcohol idioot duur is in Israël: voor een biertje betaal je al snel €6 euro en voor wijn of cocktails het dubbele.
Lees ook: wat te doen in Nazareth en het noorden van Israël
6. Drinkwater in Israël
Water uit de kraan is drinkbaar in bijna heel Israël en eerlijk gezegd heeft het zelfs een prima smaak. Daarnaast zijn er steeds meer accommodaties die watertaps en watertonnen hebben waar je jouw waterfles kunt bijvullen. Het water in Nazareth, in het noorden van Israël, is ook drinkbaar maar heeft een vreemde nasmaak.
7. Stopcontacten in Israël
Je hoeft geen extra reisstekker mee te nemen als je naar Israël gaat. In Israël vind je namelijk de type H stopcontacten. Hier passen zowel de type F stekkers (die worden verkocht in Israël) als de type C stekkers (die wij in Nederland/België kennen) in.
Lees ook: pretty picture time: het oude Jaffa in Tel Aviv, Israël
8. Weekindeling is iets anders: shabbat
De week ziet er in Israël iets anders uit dan dat je waarschijnlijk gewend bent. In Israël begint de week namelijk op zondag. De wekelijkse rustperiode in het Jodendom is van vrijdagavond tot en met zaterdagavond en wordt shabbat genoemd. De meeste mensen zijn vrij op vrijdag en zaterdag en houden vrijdagavond een shabbat diner met familie of vrienden. Karlijn leerde meer over shabbat in Jeruzalem tijdens een tour met Abraham Tours.
Op zaterdag zijn bijna alle winkels en restaurants gesloten, dus houd hier rekening mee. In Tel Aviv blijven enkele winkels op zaterdag open en de AM:PM supermarkt is 24/7 open, maar in steden zoals Jeruzalem zal het wat lastiger zijn om iets te vinden op zaterdag. Restaurants in de Christelijke en Arabische wijk van de oude stad in Jeruzalem zijn vaak wel open.
Ook kun je op zaterdag niet met het openbaar vervoer reizen. Wil je je toch verplaatsen? Dan zul je gebruik moeten maken van taxi’s of gedeelde shuttles (sharuts), die vertrekken wanneer het busje vol is. Overigens is het in Arabische steden waaronder Nazareth weer zoals je thuis gewend bent: weekend op zaterdag en zondag.
9. Engels vs. Hebreeuws in Israël
Mensen spreken met name in de steden prima Engels, maar houd er rekening mee dat bijna alle informatieborden in het Hebreeuws zijn. Ook in restaurants is het niet overal gebruikelijk om een Engelse menukaart te hebben – met name bij de lokale kleinere restaurants. Normaal gesproken kun je bij vreemde talen nog wel gokken wat er staat, maar aangezien het Hebreeuws een heel ander alfabet heeft is dit onmogelijk. Het kan dus soms zelfs een hele opgave zijn om een restaurant te vinden, omdat je de naam niet kunt herkennen.
Lees ook: de ervaringen van mijn moeder – een week in Israël
10. Israëlische keuken
Je gaat sowieso een paar kilo aankomen in Israël, want het eten is goddelijk (yep, de foodie in mij is inmiddels wakker hoor). De keuken in Israël is een mengelmoes van invloeden van over de hele wereld. Niet zo vreemd, aangezien Joodse mensen van over de hele wereld naar Israël zijn gekomen en hun gerechten in de Israëlische keuken hebben verwerkt.
Een aantal van mijn favoriete Israëlische gerechten:
– Hummus. Puree van kikkererwten. Het is lekker, betaalbaar en het is met bijna alles te combineren.
– Baba ganoush. Lijkt op hummus, maar dan gemaakt met aubergine. Heerlijk!
– Falafel. Gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten. Heaven on earth.
– Shakshuka. Gepocheerde eieren en groenten in tomatensaus.
– Bourekas. Deeghapjes, vaak gevuld met kaas, groenten of vlees. Heerlijk als tussendoortje.
– Malabi. Als je van zoetigheid houdt moet je zeker malabi proberen: een zoete pudding gemaakt van (kokos-)melk. Wordt vaak gecombineerd met nootjes en honing of siroop.
Andere dingen die je zeker een keer moet proberen in Israël zijn halva (zeer zoete blokjes gemaakt van suiker en sesamzaad) en sabich (een pitabrood gevuld met eieren, groenten en gefrituurde aubergine).
Lees ook: Israëlisch eten – 17x lekker eten & drinken in Israël
Extra leuk: Israël is het walhalla voor vegetariërs en mensen die vegan eten. Met name in Tel Aviv vind je ontzettend veel restaurants waar je vegetarische en vegan maaltijden kunt bestellen.
11. Complex verleden én heden in Israël (of het Midden-Oosten in het algemeen)
Je gaat ongetwijfeld merken dat niet iedereen Israël een leuk land vindt – en het leuk vindt dat jij naar Israël gaat. Ik werd op het begin zelfs een beetje overdonderd door de haatreacties die ik via Instagram kreeg op foto’s die ik in Tel Aviv had gemaakt. Voor deze mensen stond een bezoek aan Israël gelijk aan het ontkennen van Palestina als een staat. Ik kan me voorstellen dat mensen hun redenen hebben om niet naar Israël te reizen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je andere mensen daarom met woorden hoeft aan te vallen.
Het is hoe dan ook handig om je voor vertrek in te lezen over de geschiedenis van Israël en het complexe probleem tussen de Palestijnen en de Israëliërs. Houd hier zeker rekening mee bij gesprekken met beide partijen. Begrijp dat dit een onderwerp is waar IEDEREEN een mening over heeft en die graag deelt met de Israëliërs, waardoor zij het onderwerp het liefst vermijden.
Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video
12. Geen foto’s van militaire plekken maken
Israël is een erg fotogeniek land, maar zorg ervoor dat je geen militaire plekken of militairen fotografeert. Ik krijg ook regelmatig vragen over drones gebruiken in Israël. Zelf heb ik er geen, dus ik heb er geen persoonlijke ervaring mee. Wel zie ik drones regelmatig op het strand van Tel Aviv en niemand heeft daar problemen ervaren. Maar ik kan me voorstellen dat drones in de woestijn – met name in militaire gebieden – wel voor vervelende situaties kunnen zorgen en dat ze deze eventueel in beslag kunnen nemen.
Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen
Wil jij een reis naar Israël boeken?
Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:
- Tui heeft een diverse 8-daagse groepsreis door Israël, die jou een goede impressie van het land geeft.
- En Sawadee heeft een gave en veelzijdige groepsreis van 15 dagen door Israël én Jordanië.
- En voor avontuurlijke wandelaars is er de hele toffe 10-daagse wandelvakantie door Israël en de Westelijke Jordaanoever (Palestijns gebied). Ik ben vaak in Palestijnse steden zoals Nablus, Hebron en Bethlehem geweest en kan je vertellen: Palestijnen zijn onwijs lieve en gastvrije mensen, dus je zult ongetwijfeld bijzondere ontmoetingen hebben tijdens deze wandelreis!
Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen om voorbereid op reis naar Israël te gaan. Mocht je nog vragen hebben of misschien zelf extra informatie willen delen? Laat het me hieronder weten in een reactie!
In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.
Handig artikel! Zoals je weet ga ik volgende maand zelf naar Israël, ik heb deze dan ook gelijk doorgestuurd naar mijn vriend 🙂
Grappig dat er afhankelijk van religie verschillende ‘weekenden’ zijn. In Indonesië zie je dat ook wel een beetje – sluitingstijden zijn afhankelijk van het geloof van de uitbater.
Mochten jullie nog meer vragen hebben, just let me know hè 😉 Jammer dat we elkaar net mislopen, ik ga juist rond de kerst weer even terug naar Nederland ;p
Mooi stuk! Ik moest ook een keer een foto verwijderen in Israël. Heel stom natuurlijk, eigen schuld, maar dacht ik maak alleen maar een foto van het treinstation. Mooi niet dus haha 😛 De Lonely Planet van Jordanië durfde ik eerst niet mee te nemen maar toch gedaan. Heel diep weggestopt in mijn backpack. We kregen wel veel vragen maar het was niet heel heftig gelukkig. IK moest nog heel hard lachen toen we de grens over gingen en een bewaker mijn naam heel vreemd uitsprak, omdat hij dacht dat je een ‘e’ in het Engels altijd dus als ‘ie’ moet uitspreken. Hij keek me heel serieus aan en zei: ‘Sabienie?’. Whaha. Ja heel toffe plek in ieder geval!
Hahaha ik kan me voorstellen dat dat best komisch is en dat het dan moeite kost om je lach in te houden ;p Op zich vinden ze het denk ik wel prima als je een reisgids van Jordanië meeneemt, want dat is alleen maar extra bewijs dat je een toerist bent en geen undercover spion of een journalist ofzo ;p
Goede tips! Ik zou het inderdaad ook intimiderend vinden als mijn Facebook, WhatsApp en computer wordt gecheckt, maar als je voorbereid bent dan scheelt dat een hoop inderdaad.
Yes, je kunt maar beter op het ergste voorbereid zijn dan kan het daarna alleen nog maar meevallen! 😉 Mijn zusje kreeg bijvoorbeeld bij haar bezoek wel wat intimiderende vragen, terwijl mijn moeder juist weer zo door kon lopen.
Wat een ontzettend handig en uitgebreid artikel! Israël heeft mij altijd al aangesproken, het lijkt mij een heel bijzonder land. ik wil er graag eens heen en dan heb ik hier zeker wat aan 🙂 Ik wist niet dat ze zo streng zijn bij de grens
Ik was de eerste keer bij aankomst ook een beetje overdonderd door alle vragen/ondervragingen, maar als je weet dat ze zo streng zijn kan het daarna alleen maar meevallen. Leuk dat Israël je aanspreekt! 🙂
Goed om te weten! Is voor mij ook alweer 2 jaar geleden.
Ben me even aan het inlezen in Israël. Kun je makkelijk met OV reizen van Tel Aviv naar Jeruzalem?
Wat leuk om te horen Malou. Er gaat ongeveer iedere 15-20 minuten een bus van Tel Aviv naar Jeruzalem (en terug) vanaf de centrale busstations. De rit duurt ongeveer een uurtje en kost 16 shekel (zo’n 4 euro). Als ik het me goed herinner is het bus 380, maar anders kun je het sowieso even navragen op het busstation. Het is meestal de rij waar de meeste mensen in staan. De busstations in Tel Aviv en Jeruzalem zijn trouwens een beetje verwarrend, want ze zitten op de bovenste verdieping van een winkelcentrum ;p
Goedenavond,
In november gaan mijn ouders naar Israel. Een van hen gebruikt medicatie. Hoe gaan ze daar mee om bij het vliegveld? Ik hoor graag van je.
Wat leuk dat ze naar Israël gaan. De strenge controle wat betreft bagage is meestal niet in Israël maar al bij de luchthaven vanwaar je vertrekt. Ik vlieg altijd vanaf Eindhoven en heb geen problemen gehad met normale medicatie zoals de anticonceptiepil en reisziektepillen. Een vriend van mij heeft ook zwaardere medicatie (bijvoorbeeld voor ADD) en kon deze ook meenemen. Maar voor alle medicatie waar je normaal gesproken een doktersverklaring voor nodig hebt in het buitenland zou ik dit wel even navragen en regelen bij de huisarts. Succes en veel plezier gewenst!
Wij hopen naar Israël te gaan met onze dochter. Nu las ik dat je geen vruchten mag invoeren. Valt een potje fruit (voor baby’s/ peuters) hier ook onder?
Ik denk dat ze vooral willen voorkomen dat mensen onverpakt eten/fruit meenemen. Ik denk dat een potje fruit wel mag als deze nog dicht zit (en de sealing dat vaak over een potje zit dus nog oké is). In het slechtste geval moet je het bij de douane achterlaten en haal je het na de douane op het vliegveld of anders in Israël bij de (super-) markt. 🙂
Omdat ik niet meer kan antwoorden op mijn vorige reactie, doe ik het even zo. Superfijn je reactie op m’n vorige vraag.
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en wil ik nu toch echt in november gaan. Haha! Heb echt heel veel aan je artikelen! Vliegen op zaterdag is denk ik niet heel handig ivm de sjabbat?
Hey Malou, wat fijn om te horen! Als het echt niet anders kan kun je natuurlijk op zaterdag vliegen. Er gaan taxi’s van het vliegveld naar Tel Aviv of Jeruzalem maar het is wel een stuk duurder natuurlijk. Dus ik probeer het in m’n planning wanneer ik naar Israël ga wel altijd te vermijden ;p Maar als je laat in de middag of ’s avonds arriveert maakt het in principe niet uit, want dan rijden treinen en bussen gewoon weer (na +- 19.00 uur). Hetzelfde geldt trouwens voor vrijdagavond, als je dan arriveert zit je met hetzelfde probleem als zaterdag overdag ;p Ben benieuwd hoe je het gaat vinden! 🙂
Ik heb geboekt hoor Jessica! Finally! Haha. 10 november ga ik. Heb echt zoveel (gehad) aan al jouw blogposts. Thanks!
Wat fijn om te horen Malou! Ik ben zelf rond die tijd ook weer in Israël dus weet komen we elkaar nog tegen haha 😉
Ohh wat toevallig! Dat zou leuk zijn. Ik ben er van 10 t/m 16 november en ben van plan een paar nachten in Tel Aviv te verblijven en een paar in Jeruzalem.
Wat leuk! Stuur me tegen die tijd een berichtje (hier, mail of via Instagram) dan kunnen we vast wel een drankje doen 🙂
Ga ik doen! 🙂
Hoi Jessica, wat een handig artikel, dankjewel! Wij gaan over 1,5 week voor het eerst naar Israel en ben de laatste dingen aan het voorbereiden. Ik vraag mij nu alleen nog af: is het echt een must om een auto te huren? Ik lees overal dat het openbaar vervoer prima te doen is, maar ik vraag mij af of je dan ook bij bijv. het meer van Galilea kan komen en bijvoorbeeld de Dode zee?
Groetjes,
Fabiënne
Ik heb zojuist je mail beantwoord 🙂 Maar als je nog meer vragen hebt, stuur ze gerust door! Ik ben vergeten te melden in de mail dat een auto huren op zaterdag trouwens niet mogelijk is ivm shabbat. Dus mocht je dit doen zorg dan dat je de auto niet tussen vrijdagmiddag en zaterdagavond wilt ophalen. 😉
Hoi Jessica, bedankt voor het delen van dit handige artikel! Wij vertrekken over 1,5 week naar Israel, maar ik twijfel om een auto te huren. Is het noodzakelijk om bij bijv. het meer van Galilea en de Dode Zee te komen?
Groetjes,
Fabiënne
Vraagje. Ik weet dat het heel streng is in Israel. Terecht ook wel denk ik. Hoop volgend jaar te gaan. Ik vroeg me af of ik m’n zwarte fotorugzak overal gewoon kan dragen zonder mezelf verdacht te maken. Ben benieuwd!
Hoi Arend, leuk dat je misschien volgend jaar naar Israël gaat. Je hoeft je geen zorgen te maken over je rugzak hoor. 😉 Ik heb een jaar als fotograaf in Israël gewoond en nooit problemen gehad. Op een incident na, toen ik met een vriendin in de buurt van het huis van de premier (Netanyahu) was met onze camera’s. Dat vonden ze iets minder leuk. En fotografeer geen militairen of militaire plekken, want ook dan kun je problemen krijgen. Dit is de voornaamste reden waarom drones vaak worden ingenomen op het vliegveld. Maar voor de rest kun je overal prima rondlopen met een cameratas. 🙂
Och wat leuk om te horen de verhalen. Wij vertrekken vrijdag 1 november richting Israël voor 2 weken. Ben al een tijdje aan het inlezen. Route gemaakt wat we willen gaan bezoeken. Ik denk dat we tijd te kort komen. Fijne vakantie allemaal.
Wat leuk om te horen Sjoukje, veel plezier gewenst!
Is het openbaar vervoer goed geregeld van Tel Aviv naar Eilat? Wat is handiger, bus of trein? Is het noodzakelijk van te voren tickets te kopen?
Er gaan meerdere keren per dag bussen van Tel Aviv naar Eilat, er gaat geen trein naar Eilat. 😉 De bus werkt vrij gemakkelijk en vertrekt vanaf het Central Bus Station. Je kunt de tickets online kopen, maar dat kan wel lastig zijn omdat alles in het Hebreeuws is. Ik heb het soms door vrienden laten doen, maar ik heb ook nooit problemen gehad om het op de dag zelf te doen bij het busstation. In het slechtste geval moest ik een uurtje wachten op de volgende bus omdat die daarvoor al vol was.
Hi Jessica,
Is er nu Israel bijna volledig gevaccineerd is tegen covid eeb inreisverbod op Nederland?
Mary
Hi Mary, bedankt voor je bericht. Daarvoor kun je het beste het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten blijven houden. Wat er mogelijk is is namelijk ook afhankelijk van welk paspoort je hebt (Israëlisch/Nederlands/iets anders), of je een vaccinatie hebt of niet, wat voor visum je voor Israël hebt enzovoorts. Momenteel is het luchtruim nog steeds gesloten voor passagiers en gaan er alleen repatriëringsvluchten die kant op. Voor zover ik weet is er geen inreisverbod van Israël naar Nederland, maar is het simpelweg door het vliegen heel lastig om naar Nederland te reizen (en daarna weer terug te gaan). Hopelijk worden er snel wat dingen versoepeld. 🙂
Hallo
Ik heb vragen ik wil vakantie naar Israël op 20 juni wat ik moet doen
Ik moet vaccin of alleen test voor corona?
Met vriendelijke groet
Hadnet
Hallo Hadnet,
Momenteel is het nog niet mogelijk om zonder Israëlisch paspoort die kant op te vliegen zonder toestemming. Je kunt bij de ambassade van Israël in Den Haag om toestemming vragen en dan heb je nog een PCR-test nodig. Als je nog niet bent gevaccinneerd moet je bovendien in quarantaine bij aankomst in Israël. Het is een van de strengste landen met inreismogelijkheden momenteel, zelfs Israëliërs wereldwijd hebben problemen gehad om terug naar huis te gaan. Als het mogelijk is zou ik een vakantie naar Israël daarom uitstellen naar het najaar. 😉
hoi hoi
ik wil volgend jaar na Israel toe met mijn opa
nou is het zo dat hij denk ik als wij na jaruzalem gaan dat hij dat stuk niet kan lopen
zijn er rolstoelen te huur ergens in de buurt ?
super bedankt
Hi Sharon, wat leuk dat je met je opa naar Jeruzalem gaat. Je kunt dit het beste navragen bij jouw accommodatie of hotel, zij kunnen vast wel ergens een rolstoel voor je regelen of huren. Alvast veel plezier met de voorpret gewenst!