Wat is typisch Nederlands? Sommige dingen zijn voor ons erg vanzelfsprekend, maar in het buitenland worden we vreemd aangekeken als we hierover vertellen. Veel dingen vielen mij pas op als ‘typisch Nederlands’ vanaf het moment dat ik meer tijd in het buitenland doorbracht. Maar veel in dit lijstje zul je ongetwijfeld herkennen!
Een deel van deze lijst met typisch Nederlandse dingen is samengesteld door mijzelf, een deel door inspiratie en verhalen van mijn internationale vrienden. Houd er rekening mee dat dit artikel met wat humor en een knipoog is geschreven. Enjoy!
Wat is typisch Nederlands?
Typisch Nederlands eten
1. Kaas. Deze moet natuurlijk op 1 staan van typisch Nederlands eten. Ik ben gevoelig voor melkproducten, dus ik probeer zo veel mogelijk lactosevrije producten te gebruiken. Maar kaas blijft wel mijn grote liefde waar ik geen afscheid van kan nemen. Tip: ben je ook lactose-intolerant of gevoelig voor melkproducten? Vermijd de jonge kazen en ga voor gerijpte kazen zoals oude kaas, geitenkaas, gorgonzola of Parmezaanse kaas. Deze bevatten veel minder lactose.
2. Pannenkoeken. Overal ter wereld houden mensen van pannenkoeken. Maar waar vind je nog meer pannenkoekenhuizen waar je tientallen soorten kunt bestellen? Overigens eten wij pannenkoeken niet alleen voor het ontbijt. Dineren met pannenkoeken? Hartstikke normaal!
3. Pannenkoekenstroop. En laten we vooral de pannenkoekenstroop die iedereen in huis heeft niet vergeten. Dit wordt ook wel schenkstroop genoemd. Vrijwel iedere Nederlander heeft pannenkoekenstroop in huis (ook al gebruiken we het alleen maar als we een keer pannenkoeken maken, eigenlijk voor niets anders). Leuke tip: laat jouw buitenlandse vrienden het woord ‘pannenkoekenstroop’ eens uitspreken. Hilarisch!
4. Poffertjes. Ze lijken op kleine pannenkoekjes, maar dan dikker. Dit komt omdat ze rijzen. Heerlijk met wat poedersuiker.
5. Boterhammen met hagelslag. Vind maar eens een Nederlander die in zijn kinderjaren niet van zijn boterham met hagelslag genoot.
6. Stamppot. En dan met name in de winter natuurlijk.
7. Kroket. De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar inmiddels is dit in Nederland een van de meest geliefde snacks.
8. Bitterballen. Eigenlijk gewoon een kroket in bolvorm, toch? Maar wel hartstikke lekker. Voor vegetariërs bestaan er ook opties; met vulling van bijvoorbeeld groenten of oesterzwammen.
Lees ook: de mooiste plekken op de Veluwe
9. Oliebollen. Tijdens oud en nieuw staat er bij iedereen wel een schaal oliebollen op tafel, toch?
10. Haring met uitjes. Wordt ook wel Hollandse Nieuwe genoemd. Echter mag je de vis alleen zo noemen als deze in de zomerperiode wordt gevangen (tussen mei en september).
11. Erwtensoep. Wordt ook wel snert genoemd. Vaak gecombineerd met een rookworst.
12. Appelmoes. Als kind was ik hier verslaafd aan, maar ook als volwassene geniet ik hier nog regelmatig van.
Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein
13. Tompoes. Zelf ben ik er niet zo’n fan van, maar tompoezen worden vaak op tafel gezet om iets te vieren.
14. Vlaai. De vlaai komt oorspronkelijk uit het zuidelijke Limburg, maar is inmiddels in heel Nederland te verkrijgen.
15. Bossche Bollen. Ik kan het niet laten om de trots van mijn stad Den Bosch er ook tussen te zetten. Natuurlijk niet overal in Nederland te krijgen, maar iedere Nederlander heeft er ongetwijfeld wel eens eentje op.
16. Appelflappen. Wanneer ik in het buitenland ben mis ik appelflappen niet. Maar wanneer ik weer in Nederland ben zijn dit een van de eerste dingen die ik (op het vliegveld) haal. Gelukkig kun je zelf ook gemakkelijk appelflappen maken met bladerdeeg, appels, kaneel en suiker!
17. Speculaas. Heerlijk koekje (voor bij de koffie).
18. Pepernoten. De hele Sinterklaasdiscussie even daargelaten: iedereen houdt van pepernoten.
19. Pindakaas. Pindakaas is heilig in Nederland. En dan niet zo’n goedkope pindakaas van de Lidl; iedereen heeft een pot pindakaas van Calvé in huis. Bij mij gaat deze als het even kan zelfs mee naar het buitenland.
20. Beschuit met muisjes. Volgens mij wordt dit wel minder gegeten dan vroeger, maar het beschuitje met roze of blauwe muisjes bij een geboorte blijft typisch Nederlands.
21. Patatje oorlog. Nederlanders en Belgen doen graag een frietsaus erbij. Mijn favoriete combinatie is patatje oorlog; met mayonaise, curry, pindasaus en uitjes.
Typisch Nederlands snoep
22. Drop. Zelf ben ik er niet zo’n fan van, maar daar zullen veel Nederlanders het niet mee eens zijn.
23. Stroopwafels. Daarentegen ben ik wel gek op stroopwafels. Buitenlandse vrienden krijgen dan ook vaak een pakketje als ik hen bezoek. Natuurlijk moeten ze de stroopwafels dan wel met mij delen.
24. Tumtummetjes. Een mix van verschillende snoepjes zoals pepermuntjes, chocoladestukjes en snoepjes gemaakt van gelatine.
25. Zeeuwse babbelaars. In Zeeland is dit een favoriet onder het typisch Nederlands snoep. Een zoet snoepje waar je lekker op kunt sabbelen.
26. Tony Chocolonely chocoladereep. Als er één chocoladereep is die onder typisch Nederlands snoep valt is het Tony Chocolonely wel. Inmiddels ook internationaal te koop, maar deze iconische repen zijn in Nederland gecreëerd. Mogen we trots op zijn!
27. Snoephorloges. Wat hadden we daar als kind een lol mee hè?
28. Hopjes. Ook weer zo’n sabbelsnoepje met een koffie- en karamelsmaak. Heerlijk na het avondeten!
Typische Nederlandse gewoontes
29. Fietsend naar school en het werk. Doen wij niet zo moeilijk over. Als het minder dan 10 kilometer fietsen is ga je toch zeker niet met de bus of trein ergens naartoe?
30. De ‘verjaardagskring’. Op verjaardagen hebben Nederlanders de gewoonte om door stoelen en banken een kring te vormen. Lekker gezellig, toch? Veel beweging is er echter niet tijdens zo’n verjaardagsfeestje.
31. Iedereen feliciteert iedereen met de jarige. Nog iets geks wat er op verjaardagen gebeurt: iedereen feliciteert IEDEREEN met de jarige. Natuurlijk is het leuk dat iemand een jaartje ouder is geworden, maar moet iedereen in de kamer – én zelfs op het internet – daar continu voor worden gefeliciteerd? Zelfs de verre achternicht of de oude buurvrouw die de jarige misschien al 15 jaar niet meer hebt gezien.
32. Gordijnen openhouden. Gek genoeg zijn veel Nederlanders gesteld op hun privacy, maar hebben ze er geen problemen mee om de gordijnen thuis altijd open te laten. Leuk om even snel binnen te spieken bij iemand, toch? Ik vind het wel een fijn kenmerk van Nederlanders en het toont ons transparante, no-nonsense karakter.
33. Nuchterheid. Hiërarchie kennen we hier niet in Nederland. Onze minister-president gaat gewoon lekker op de fiets naar het werk en je kunt best een biertje drinken met je baas na werktijd. Nuchterheid is ons sleutelwoord.
34. Nederlanders kennen geen taboes. Dit is een van mijn favoriete typisch Nederlandse dingen. Over (bijna) alles mag wel gepraat worden. Nederland is een van de weinige landen waar naakt in films en televisieseries al lange tijd normaal is. Op de middelbare school wordt voorlichting gegeven over soa’s. Mensen praten in het openbaar over seks, vreemde ziektes en zelfs privézaken.
Lees ook: wadlopen tips – zo ga jij als een pro het wad op!
35. Altijd maar een mening delen. Of anderen die nou willen horen of niet. Nederlanders noemen zich vanwege deze eigenschap vaak eerlijk en betrouwbaar, al is het eigenlijk gewoon bemoeizuchtig. Soms kun je die mening ook gewoon voor je houden. De wereld zal niet vergaan.
36. Praten – of beter gezegd klagen – over het weer. Als de zon schijnt is het te heet, als het een keer sneeuwt kondigen we de volgende Elfstedentocht alweer aan. Weet je niet waar je met je gesprekspartner over moet praten? Begin dan gewoon over het weer en het komende half uur is het sowieso niet stil.
37. Zelf de lunch meenemen (naar werk). Soms worden er zelfs hele broden en pindakaaspotten meegenomen, om de lunch ter plekke te bereiden.
38. Stiptheid. Zin om met iemand koffie te drinken? Dan moet je daar natuurlijk wel even een afspraak voor maken. Kun je over 3 weken, op donderdagochtend om 10 uur? Spontaan even langsgaan bij iemand moet je niet proberen. Veel Nederlanders zullen er geen moeite mee hebben om de deur niet eens open te doen als ze geen bezoek verwachten. Hoe meer ik in het buitenland ben, hoe meer deze stiptheid me tegenstaat.
39. De rekening delen. We hebben er zelfs handige apps voor ontwikkeld, zodat een programma berekent hoe veel je precies aan de ander moet terugbetalen. Of je stuurt ze even een ‘tikkie’: een link voor een betaalherinnering die je bijvoorbeeld via Whatsapp kunt versturen. In het buitenland hebben ze hier zelfs een woord voor: going Dutch. Het klinkt eigenlijk best smerig, alsof we iets geks in de slaapkamer doen. Voor mij is de rekening delen de normaalste zaak van de wereld. Maar als je met vrienden of op een date in het buitenland bent zul je merken dat dit typisch Nederlands is.
40. 3 zoenen geven als je iemand weer ziet. Dit heeft bij mij al voor heel wat onhandige situaties gezorgd.
41. All You Need Is Love kijken op kerstavond. Ik heb zelf nooit aan deze traditie meegedaan, maar bijna heel Nederland zit rondom de televisie voor All You Need Is Love zo net voor de kerst. Ik heb geen idee wat we moeten doen als Robert ten Brink er ooit mee stopt…
42. Zelf vuurwerk afsteken tijdens oud & nieuw. Tijdens Nieuwjaarsnacht verandert Nederland in één grote war zone. Volgens mij is er geen land ter wereld waar zó veel mensen zelf vuurwerk kopen en afsteken als Nederland. Het vuurwerk wordt overigens niet pas om 12 uur ’s nachts afgestoken, maar het begint vaak al een paar dagen voor het nieuwe jaar wordt ingeluid.
Nog meer typisch Nederlandse dingen
43. Dijken. Als we die toch niet hadden… dan stond ons halve land nu onder water.
44. Sjoelen. Traditiegetrouw houden mijn familie en ik minimaal eens per jaar een sjoelcompetitie. En dat gaat er heftig aan toe: de stenen vliegen soms door de lucht…
45. Tulpen. In april vind je met name in Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland overal kleurrijke bollenvelden.
Lees ook: Kop van Noord-Holland ontdekken – 8 dingen om te doen
46. De snackmuur. Voor veel buitenlanders een vreemd verschijnsel, maar voor veel Nederlanders dé uitkomst als je om 3 uur ’s nachts honger hebt en alle snackbars zijn gesloten.
47. Een washandje. Laat dit aan een buitenlander zien en vraag eens waar hij of zij denkt dat jij dat voor gebruikt. Er komen ongetwijfeld grappige reacties.
48. Molens. Het fleurt ons vlakke Nederlandse landschap wel op, toch?
49. De verjaardagskalenders op de toiletten. Zodat je tijdens het schijten kunt checken of er nog iemand jarig is vandaag. Wie heeft de notificaties van Facebook daarvoor nodig?
50. Spaarkaarten en kortingskaarten. Een spaarkaart van de Jumbo hier, een kortingspas van de Albert Heijn daar…. We houden van sparen. Van zegeltjes en kortingspasjes. Daarmee kunnen we immers wat geld besparen. Het maakt niet uit dat het soms om €0,50 eurocent gaat: het gaat om het principe dat je de korting neemt waar je recht op hebt. Want als je iets gratis kunt krijgen, waarom zou je het dan laten liggen?
51. Soepel drugsbeleid. Er zijn steeds meer landen waar wiet legaal is. Maar als er één land is waarbij mensen aan een soepel drugsbeleid denken is het wel Nederland. Ik ken ook weinig Nederlanders die nog nooit in hun leven een joint hebben gerookt of een pilletje hebben genomen op een festival. Helemaal oké is het natuurlijk niet. Maar als ik zie hoe mensen in andere landen ermee omgaan ben ik wel voor legalisering van softdrugs. Juist om te zorgen dat mensen het op een veilige manier kunnen kopen en gebruiken.
52. Kaasschaaf. Voor Nederlanders de normaalste zaak van de wereld om een kaasschaaf in huis te hebben. Voor de rest van de wereld – op onze buren Duitsland en België na – is dit vreemd gereedschap.
53. Elfstedentocht. Ik heb jaren geschaatst en het lijkt me een geweldig event om mee te maken (ook zonder schaatsen). Maar de hoop om ooit de Elfstedentocht te schaatsen of mee te maken is inmiddels wel verdwenen. De laatste Elfstedentocht was in 1997.
54. Prinsjesdag. Iedere derde dinsdag van september komt de koning(in) naar de Ridderzaal om de troonrede voor te lezen. Weten we gelijk weer wat er het komende jaar op de politieke agenda staat.
55. Sinterklaas. Als kind keek ik ontzettend uit naar pakjesavond. Er is de laatste jaren veel discussie over dit feest, maar hij kan niet ontbreken in het lijstje typisch Nederlandse dingen.
56. Koningsdag. We zijn absoluut niet nationalistisch, totdat het Koningsdag is en we met z’n allen die oerlelijke oranje kleding aantrekken. Geeft toch een gevoel van saamhorigheid.
57. Nieuwjaarsduik. Ont-zet-tend koud, maar wel een traditie voor veel Nederlanders.
Meer inspiratie voor typisch Nederlands
Het YouTubekanaal van Bart de Pau. Er staan leuke video’s op! Nederlanders zullen herkenning vinden en voor buitenlanders en expats is het een goede manier om meer over Nederland & de Nederlandse taal te leren.
Waarschijnlijk zijn er nog wel meer typisch Nederlandse dingen die ik ben vergeten in dit lijstje toe te voegen. Wat is typisch Nederlands volgens jou? Deel het hieronder in de reacties!
En de frikandellen en vooral speciaal , en broodje garnalen.
Hutspot ,stamppot ,snert etc etc
Hema rookworst, willemijn pepermunt. Rinse stroop, ranja (siroop), bebrogeen
Als halve Nederlandse (via moeder) en dol op Nederland (wonend in België) vind ik het heerlijk dit te lezen. Ik ken het allemaal. Top! ❤️
FRIKANDELBROODJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Even een opmerking over ‘willemijn’ pepermunt, dat moet Wilhelmina pepermunt zijn, en bebogeen in plaats van bebrogeen;-)
Tevens is aan het rijtje toe te voegen dat Nederlanders zo gezellig en gemakkelijk zijn. Zonder afspraak bij elkaar koffie drinken bijvoorbeeld. Ik woon in Duitsland en dat kan hier écht niet…
Goed opgelet! Al kan ik reacties van andere lezers (waar de woorden in staan) niet zomaar aanpassen. 😉
Of Nederlanders zo gezellig en spontaan zijn weet ik niet hoor.. ;p Bij veel mensen in Nederland kan ik echt niet zomaar zonder afspraak of vooraf bellen langskomen. Mijn ervaring is juist dat er in Nederland (te) veel wordt vastgelegd in agenda’s en alles daarom vrij snel volgepland is bij mensen. Maar misschien dat ze er in Duitsland nog nét iets strikter mee zijn haha.
Nog iets typisch Nederlands is vla! Vanillevla, chocoladevla, hopjesvla, blanke vla, dubbelvla…
En verder appelstroop, filet american, hamkaas (chips), borrelnootjes, komijnenkaas, Napoleonballen (denk ik althans, heb ik nog nooit buiten Nederland gezien),
Jaaaa vla hoort er zeker tussen! Hopjesvla is ook iets dat ik wel eens mis haha, en luchtige vanille vla! ;p